Flera dörrar öppna för Söderqvist

PUBLICERAD: 22 december 2011
UPPDATERAD: 22 december

Efter att Söderqvist tog över Boxgraphix verksamhet fick man tillgång till ett antal varumärken samt ett femtiotal aktiva kunder, från Piteå i norr, till Malmö i söder. Dessutom har man nya samarbetet med Lundbergs grafiska att arbeta med.

Ett varumärke som är starkt förknippat med Boxgraphix är amerikanska Xanté. De har haft sin kuvertskrivare för mindre kontor och mindre tryckerier med runt ett 20-tal sålda maskiner i Sverige.

Nu är företaget på gång med en ny maskin som Jarl Söderqvist gått och sneglat på sedan prototypen visades på Graph Expo i Chicago i september 2011. Det är en inkjetskrivare med en utskriftsbredd på 106 centimeter med namnet Excelagraphix 4200. Under skalet sitter en skrivarmotor från Memjet, vilket ska ge väl tilltagna utskriftshastigheter. Modellen kommer att visas på Drupa i Xantés monter.

– Utförandet är än så länge i form av manuell matning, men företaget ser över hur denna ska se ut när maskinen släpps kommersiellt, säger Jarl Söderqvist. Det är en flexibel, arkbaserad skrivare som även klarar rigida material upp till fyra centimeters tjocklek.

Det kommer även en rad intressanta varumärken från Kina, bland dem ctp-maskiner från CRON. Det finns tre i Sverige, varav den senaste är installerad hos Kista Snabbtryck norr om Stockholm.

Det tidigare annonserade samarbetet mellan Lundbergs och Söderqvist rullar på oförtrutet. Det gäller i första hand försäljningen av MGIs utrustning. Lundbergs bygger nu ett komplett showroom som premiärvisas på ett öppet hus i februari nästa år. Då går det även att få se nya Meteor DP8700

På tal om DP8700, så har man precis avslutat en försäljning av en ny modell i Sverige.

– Vi har sålt en ny DP8700 med ett nytt utvecklat ”feeding system” för kuvert till Bong Sverige. Digitalpressen levereras under januari 2012 och samtidigt graderas befintlig digitalpress DP60 upp med det nya matningssystemet. Bong har satt som mål att producera ca 250 000 kuvert i månaden i digitaltryck.

– Kanske ännu viktigare är samarbetet kring förbrukningsmaterial där både vi och Lundbergs nu vill bygga ett komplett program på förbrukningsmaterial, inte minst när det gäller H-UV, säger Jarl Söderqvist.

H-UV är en torkteknik med H-UV-lampor och är utvecklad av Komori. Än så länge har det inte hänt så mycket på förbrukningssidan, men Lundbergs & Söderqvist har H-UV-färger från japanska Toyo Inks i sortimentet och är i startgroparna för att ta in mer produkter. Enligt Jarl Söderqvist tror både han och Per Lundberg stenhårt på tekniken som ännu inte slagit rot i Europa, men som har rönt stort intresse i Komoris hemland Japan. Här i Sverige är Göteborgstryckeriet först ut med att använda tekniken.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)