Elanders fortsätter digital strategi

PUBLICERAD: 15 mars 2012
UPPDATERAD: 14 november

Elanders har ingått avtal om att köpa två tyska företag inom foto och onlinehandel. För runt 70 miljoner kronor kommer de åt två ledande företag med en omsättning på 150 miljoner kronor och en vinst på runt tio procent av detta. Allt enligt ett pressmeddelande från företaget.

De tyska bolagen heter Fotokasten och Deutsche Online Medien. Genom förvärven fortsätter Elanders sin internationella expansion samt får tillgång till den allra senaste tekniken inom e-handelslösningar och web-to-business. Förvärven är i linje med Elanders strategi att växa inom dessa segment samt att bredda sitt erbjudande och sin kundbas, uttalar företaget.
Tillsammans omsatte Fotokasten och Deutsche Online Medien cirka 150 miljoner kronor under räkenskapsåret 2010/11 med en rörelsemarginal om cirka 10 procent och förväntas bidra positivt till Elanderskoncernens omsättning och resultat redan under 2012.

Förvärven av bolagen sker genom en riktad nyemission av 3,2 miljoner B-aktier i Elanders AB. Vidare kan en mindre kontant tilläggsköpeskilling komma att utgå.

Elanders huvudägare, Carl Bennet AB, kommer att ge säljarna av Fotokasten (översättes: Fotobutiken) och Deutsche Online Medien en rätt att sälja ovanstående aktier till Carl Bennet AB. Lösenpriset är satt mellan 25 kronor och 35 kronor beroende på den finansiella utvecklingen i de förvärvade bolagen under 2012 och 2013. Förvärven är villkorade av att bolagsstämman i Elanders ger sitt godkännande.

Fotokasten är ett starkt och välkänt varumärke på den växande tyska marknaden inom personifierade fotoprodukter, såsom  fotoböcker och kalendrar till konsumenter. d|o|m utvecklar tekniska lösningar för digitala foto- och trycktjänster. De har tillsammans 35 anställda.
Förvärven innebär att Elanders fortsätter sin strävan mot att vara ett innovativt företag. Deutsche Online Medien kommer att ge Elanders tillgång till den senaste tekniken inom e-handelslösningar och Fotokasten kommer att ge Elanders ett utökat erbjudande inom web-to-business och personifierade fotoprodukter.
Samtidigt tar Elanders steget in på konsumentmarknaden, där fotokasten med sina hundratusentals kunder utnyttjar Deutsche Online Mediens tekniska lösningar.
– Genom dessa förvärv får Elanders tillgång till såväl djup erfarenhet inom teknikutveckling som kunskap om konsumentmarknaden. Med detta följer också en kundbas med närmare 400 000 återkommande kunder. Fotokastens och Deutsche Online Mediens kunnande och tekniska plattform i kombination med Elanders globala närvaro möjliggör en vidare expansion till andra marknader och världsdelar, säger Magnus Nilsson, koncernchef i Elanders.
Elanders har sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med både Fotokasten och Deutsche Online Medien och ansvarar för deras produktion och färdiggörning av fotoprodukter och andra trycksaker. Under 2011 uppgick denna försäljning till cirka 60 miljoner kronor.

Fotokasten och Deutsche Online Medien kommer fortsatt att drivas under sina respektive varumärken, men kommer att ingå i Elanderskoncernen. Företagen förväntas bidra positivt till koncernens omsättning och resultat redan under 2012, även beaktat den omsättning Elanders redan idag har till dessa bolag.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera