Helvetica för vuxna

PUBLICERAD: 12 april 2012
UPPDATERAD: 12 april

Den göteborgsbaserade Art directorn och kreatören Patrik Blomqvist har ett intressant designbokprojekt med starkt fokus på det klassiska typsnittet Helvetica.

Enligt Patrik är Helveticabc, som boken heter, en ABC-bok för de som redan kan sitt alfabet, där Helvetica spelar en av huvudrollerna.

– Boken är en uppgörelse med Helvetica och livets stora frågor – en ABC-bok för dem som redan kan sitt alfabet. Helvetica tolkat utfrån livet stora frågor och ur en helt ny synvinkel.

– Varje tecken har vänt och vridits på till dess sanna jag har avslöjats. A-Z innehåller allt från apor, gud, pansarvagnar och födslar.

Vad som är lite speciellt med bokprojektet är sättet det finansieras på. Det kallas crowdfunding och skulle kunna liknas vid sponsring från ett flertal olika finansiärer. Tanken med crowdfunding är att låta konsumenterna finansiera eller delfinansiera ett projekt redan i produktionsfasen. I det här fallet är det en ABC-bok, men fenomenet sträcker sig från allt från filmprojekt till att starta nya företag.

Istället för att ta betalt för en färdig produkt kan allmänheten stötta och möjliggöra projekt som annars aldrig fått se dagens ljus. Crowdfunding gör det också möjligt att blanda in andra kreatörer, välja bättre slutproduktion och få publicitet för projektet i ett tidigare skede – allt för ett bättre slutresultat.

– Jag är nära det första delmålet och i utbyte mot att stötta vårt projekt får man självklart en bok i slutändan.

Tillsammans med sin bror, Per Blomqvist, också kreatör och formgivare, arbetar Patrik under våren också med ett nytt bokprojekt kallat ”Dagen efter orden”. Den nya boken består av Pers dikter i symbios med Patriks minst sagt framträdande bilder. Även denna bok är finansierad via crowdfunding.

Vill du stödja Patrik Blomqvists bokprojekt kan du göra det på webbplatsen Funded by me.

 

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449