Helvetica för vuxna

PUBLICERAD: 12 april 2012
UPPDATERAD: 12 april

Den göteborgsbaserade Art directorn och kreatören Patrik Blomqvist har ett intressant designbokprojekt med starkt fokus på det klassiska typsnittet Helvetica.

Enligt Patrik är Helveticabc, som boken heter, en ABC-bok för de som redan kan sitt alfabet, där Helvetica spelar en av huvudrollerna.

– Boken är en uppgörelse med Helvetica och livets stora frågor – en ABC-bok för dem som redan kan sitt alfabet. Helvetica tolkat utfrån livet stora frågor och ur en helt ny synvinkel.

– Varje tecken har vänt och vridits på till dess sanna jag har avslöjats. A-Z innehåller allt från apor, gud, pansarvagnar och födslar.

Vad som är lite speciellt med bokprojektet är sättet det finansieras på. Det kallas crowdfunding och skulle kunna liknas vid sponsring från ett flertal olika finansiärer. Tanken med crowdfunding är att låta konsumenterna finansiera eller delfinansiera ett projekt redan i produktionsfasen. I det här fallet är det en ABC-bok, men fenomenet sträcker sig från allt från filmprojekt till att starta nya företag.

Istället för att ta betalt för en färdig produkt kan allmänheten stötta och möjliggöra projekt som annars aldrig fått se dagens ljus. Crowdfunding gör det också möjligt att blanda in andra kreatörer, välja bättre slutproduktion och få publicitet för projektet i ett tidigare skede – allt för ett bättre slutresultat.

– Jag är nära det första delmålet och i utbyte mot att stötta vårt projekt får man självklart en bok i slutändan.

Tillsammans med sin bror, Per Blomqvist, också kreatör och formgivare, arbetar Patrik under våren också med ett nytt bokprojekt kallat ”Dagen efter orden”. Den nya boken består av Pers dikter i symbios med Patriks minst sagt framträdande bilder. Även denna bok är finansierad via crowdfunding.

Vill du stödja Patrik Blomqvists bokprojekt kan du göra det på webbplatsen Funded by me.

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper