Scandbooks första kvartal

PUBLICERAD: 23 april 2012
UPPDATERAD: 14 november

Scandbooks omsättning ökade första kvartalet i år med 4 procent till 38,6 miljoner kronor (37,1) jämfört med motsvarande period föregående år. Den största ökningen skedde på den norska marknaden, medan försäljningen på den svenska marknaden minskade jämfört med samma period föregående år.

Resultat efter skatt uppgick under första kvartalet till -1,9 miljoner kronor (21,7). Exklusive engångsposter (återbetalning av moms inklusive ränta på 31,3 mkr) uppgick resultat efter skatt till -1,1 miljoner kronor samma period föregående år.

Enligt Scandbooks vd Pär Nilsson är koncernens verksamhet beroende av bokförlagens efterfrågan och därmed starkt säsongsbetonad. Variationer från kvartal till kvartal är oftast beroende av om det finns någon storsäljare, där många tilltryck ger högre omsättning. Det första kvartalet är ofta svagt. I framför allt kvartal tre och fyra är omsättningen normalt högre och stabilare på grund av europeiska bokmässor, då nya titlar lanseras, samt lageruppbyggnad inför julhandeln.

Den lägre vinstmarginalen gentemot föregående år förklaras av för låg beläggning totalt sett i förhållande till produktionskapaciteten, en lägre prisbild på företagens produkter samt av den fortsatt starka svenska kronan.

Enligt företaget är konkurrensen fortsatt hård och konsolideringsbehovet på den nordeuropeiska bokproducentmarknaden kvarstår. Under början av året har VTAB meddelat att man lägger ned sin pocketproduktion i Avesta i slutet av 2012 och den tyska bokproducenten Berker har gått i konkurs. Dessa båda händelser påverkar ScandBooks position på marknaden positivt.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1