Yrkesutbildningen som ger jobb innan examen

PUBLICERAD: 7 maj 2012
UPPDATERAD: 7 maj

Xenter/Tumba gymnasiums yrkesinriktade utbildning Grafisk Medieproduktion har gett sju av åtta elever jobb redan innan examen. Den enda som inte har fått jobb är en elev som valt att studera juridik på högskolan.

Av de som fått jobb har sex av sju fått det inom den grafiska bransch som de utbildats för. Det är anmärkningsvärt positivt i en tid där det talas mycket om ungdomsarbetslöshet.

Studierna i prepress och tryckteknik, i Xenters egen tryckhall, är varierande och stimulerande då resultatet syns direkt. Eleverna lär sig olika tryckmetoder som offset-, digital-, och screentryck samt grafiska produktionsflöden. Under utbildningen får de också 15 veckor praktik på ett branschföretag, vilket är starkt bidragande till att så många elever får jobb redan innan examen.

Utbildningen lär ut grafisk produktion, från idé till färdig trycksak. Eleverna får arbeta i projektform med bland annat tidningar, böcker och reklam. Projekten är ofta skarpa jobb med riktiga kunder, vilket gör att eleverna får ta mycket eget ansvar och själva möta kunden. Att jobba så verklighetsnära är utbildningens entreprenöriella utgångspunkt. Eleverna tycker att det är både spännande och utvecklande.

– Det är bra med deadlines. Det ska kännas som att vara på jobbet. Man mognar fortare när man själv får ta initiativ och möta verkligheten utanför skolan, säger Anna Erkas, elev på Grafisk medieproduktion.

De många kontakterna med olika grafiska företag gör att eleverna får precis den yrkeskompetens som branschen efterfrågar. Eleverna har just kommit hem från Tyskland där de varit på den stora Drupa-mässan i Düsseldorf. Där möts den grafiska branschen från hela världen för att titta på det senaste inom den tryckindustrin. Resan genomförs med stöd från Grafiska företagens förbund.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att få se alla typer av tryckpressar samlade på ett ställe. Eleverna får också en oerhört bra insikt i vad som händer i den grafiska branschen, säger Jan Sätherlund, lärare i tryckteknik.

Skolverket har gett utbildningen riksintag på grund av dess höga kvalitet och unika utformning. Grundskoleelever kan alltså söka till Xenter/Tumba gymnasium oavsett var i landet de bor.

Trots att Grafisk medieproduktion är ett yrkesprogram ger det också grundläggande högskolebehörighet. Det är därför fullt möjligt att läsa juridik på högskola direkt efter utbildningen.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper