Yrkesutbildningen som ger jobb innan examen

PUBLICERAD: 7 maj 2012
UPPDATERAD: 7 maj

Xenter/Tumba gymnasiums yrkesinriktade utbildning Grafisk Medieproduktion har gett sju av åtta elever jobb redan innan examen. Den enda som inte har fått jobb är en elev som valt att studera juridik på högskolan.

Av de som fått jobb har sex av sju fått det inom den grafiska bransch som de utbildats för. Det är anmärkningsvärt positivt i en tid där det talas mycket om ungdomsarbetslöshet.

Studierna i prepress och tryckteknik, i Xenters egen tryckhall, är varierande och stimulerande då resultatet syns direkt. Eleverna lär sig olika tryckmetoder som offset-, digital-, och screentryck samt grafiska produktionsflöden. Under utbildningen får de också 15 veckor praktik på ett branschföretag, vilket är starkt bidragande till att så många elever får jobb redan innan examen.

Utbildningen lär ut grafisk produktion, från idé till färdig trycksak. Eleverna får arbeta i projektform med bland annat tidningar, böcker och reklam. Projekten är ofta skarpa jobb med riktiga kunder, vilket gör att eleverna får ta mycket eget ansvar och själva möta kunden. Att jobba så verklighetsnära är utbildningens entreprenöriella utgångspunkt. Eleverna tycker att det är både spännande och utvecklande.

– Det är bra med deadlines. Det ska kännas som att vara på jobbet. Man mognar fortare när man själv får ta initiativ och möta verkligheten utanför skolan, säger Anna Erkas, elev på Grafisk medieproduktion.

De många kontakterna med olika grafiska företag gör att eleverna får precis den yrkeskompetens som branschen efterfrågar. Eleverna har just kommit hem från Tyskland där de varit på den stora Drupa-mässan i Düsseldorf. Där möts den grafiska branschen från hela världen för att titta på det senaste inom den tryckindustrin. Resan genomförs med stöd från Grafiska företagens förbund.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att få se alla typer av tryckpressar samlade på ett ställe. Eleverna får också en oerhört bra insikt i vad som händer i den grafiska branschen, säger Jan Sätherlund, lärare i tryckteknik.

Skolverket har gett utbildningen riksintag på grund av dess höga kvalitet och unika utformning. Grundskoleelever kan alltså söka till Xenter/Tumba gymnasium oavsett var i landet de bor.

Trots att Grafisk medieproduktion är ett yrkesprogram ger det också grundläggande högskolebehörighet. Det är därför fullt möjligt att läsa juridik på högskola direkt efter utbildningen.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa