Formar morgondagen med HP Indigo

PUBLICERAD: 11 maj 2012
UPPDATERAD: 11 maj

Allkopi är ett norskt printföretag som lyckats visa lönsamhet genom de senaste årens kris. Strategiska investeringar i utrustning och marknad har givit resultat. Just nu sonderar de terrängen för placeringen av sitt nya stortryckeri i Osloregionen.

– Vi är ett av få tryckerier som förmått att tjäna pengar på offset, säger vd Jørn Aalefjær. Det tänker vi fortsätta med. Men ständigt fler och lägre upplagor gör att vi nu satsar på digital offset med HP Indigo.

Allkopi skrev, som första företag i Norden, kontrakt med Visutech om leverans av en HP Indigo 10000 – den nya B2-maskinen som nu går i sluttest på fabriken och ska börja levereras till kunder inom ett år. Dessutom har företaget köpt en HP Indigo 7600 för omedelbar leverans. Med den får de möjlighet att trycka täckvitt, trycka på plast, prägla och mycket annat.

 

Långsiktiga

– Norge är en liten ö i den europeiska ekonomin, säger Jørn Aalefjær. Vi är Europas Dubai. Inom Allkopi lyssnar vi på marknaden och analyserar den. Sedan anpassar vi vår resursförbrukning till det vi ser. Och det vi ser är att Norges ekonomi kommer att vara stark i åtminstone 30 år till.

– Det görs mycket marknadsföring i Norge. Mycket av den behöver vara segmenterad. Så länge inte ekonomin faller ihop, så har vi levebröd.

– Vi har alltid tjänat pengar och varit försiktiga med hur vi går in. Vi går in där det finns ett värde att hämta. Vi går inte in där marknaden ska byggas från scratch. Vi går in där det finns en klar marknad att börja med. Sedan gör vi saker annorlunda. Vi är en av få som driver offsettryck lönsamt i Norge.

Espen Normann Olesen från Allkopia fyller i:

– Vi gör offset på det sätt som våra kunder vill ha. Det är sättet vi vill tjäna pengar på. Vi går inte efter de stora volymerna på 100 000 och över. Det var en strategi vi lade när vi flyttade till nuvarande lokaler och gick från 50 x 70 till 70 x 100 cm i våra pressar.

 

Navet blir webb-to-print

Allkopi har ambitionen att den 1 augusti presentera marknadens bästa webb-to-print.

– Kunden kommer att kommunicera via skärmen i framtiden. Det är ingen tvekan om det, säger Jørn Aalefjær.

– Vi kommer att köpa mer framöver, säger Jørn. Vi har ett dedikerat team på tre team som tittar på allt från workflow till färdiggörning. De som gör ett bra jobb med att berätta för våra tre Drupateam, med tre personer i varje, vad de kan göra, de kan få order. Men orderna kommer inte på Drupa. HP och Visutech är de enda vi skriver med härnere.

 

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS