Från pdf till färdig bok

PUBLICERAD: 15 maj 2012
UPPDATERAD: 15 maj
Staffan Söderqvist, Müller Martini.

– Nu är det verkligen digitaltryck i fokus, med ett antal riktigt bra maskiner här på mässan. Det säger Staffan Söderqvist, mångårig expert hos Müller Martini.

Företaget var tidigt ute med digitalt anpassad utrustning och i år hade det tagit fart.

– Alla våra limbindare och klammerhäftar är ”digital ready” och på Drupa finns vi med i montrarna hos leverantörer som MBO, KBA och HP.

I Müller Martinis egen monter var det starkt fokus på företagets bokproduktionslinje Sigma Line. Det är företagets svar på allt ökande krav på små upplagor, ja, ner till ett exemplar.

Hjärtat i Sigma Line är falsen Sigma Folder. Efter denna ligger limbindare och klammerhäft, beroende på vad som ska produceras. I Sigma Line kan input komma direkt från en rullbaserad digita lina, det vill säga en rejält hög printhastighet. Produktionskapaciteten ligger på 5000 böcker i timmen.

Med Sigma Line går det att producera mjuk- såväl som hårdpärmsböcker. Systemet är modulärt och det går att kombinera Sigma Folder med lösningar som Diamant bookline eller Primera saddle stitcher digital. Den lösning som Müller Martini visade på Drupa stod och arbetade tilsammans med en Pantera Digital Perfect Binder. Men hos HP kunde man få se en lina kopplad till HPs nya Inkjet Web Press för bokblocksproduktion inline och hos KBA visade man hur Sigma Line kunde köra falsade och sadelhäftade tidskrifter inline bakom en Rotajet 76.

Automatisering är ett ledord i lösningen och här kommer Connex in i bilden. Connex är Müller Martinis datahanteringssystem och den centrala kontrollenheten i Sigma Line. Connex länkar också samman prepress, digitaltryck och efterbehandling och allt börjar med en pdf-fil och slutar med ett eller flera färdiga bokexemplar.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959