Från pdf till färdig bok

PUBLICERAD: 15 maj 2012
UPPDATERAD: 15 maj
Staffan Söderqvist, Müller Martini.

– Nu är det verkligen digitaltryck i fokus, med ett antal riktigt bra maskiner här på mässan. Det säger Staffan Söderqvist, mångårig expert hos Müller Martini.

Företaget var tidigt ute med digitalt anpassad utrustning och i år hade det tagit fart.

– Alla våra limbindare och klammerhäftar är ”digital ready” och på Drupa finns vi med i montrarna hos leverantörer som MBO, KBA och HP.

I Müller Martinis egen monter var det starkt fokus på företagets bokproduktionslinje Sigma Line. Det är företagets svar på allt ökande krav på små upplagor, ja, ner till ett exemplar.

Hjärtat i Sigma Line är falsen Sigma Folder. Efter denna ligger limbindare och klammerhäft, beroende på vad som ska produceras. I Sigma Line kan input komma direkt från en rullbaserad digita lina, det vill säga en rejält hög printhastighet. Produktionskapaciteten ligger på 5000 böcker i timmen.

Med Sigma Line går det att producera mjuk- såväl som hårdpärmsböcker. Systemet är modulärt och det går att kombinera Sigma Folder med lösningar som Diamant bookline eller Primera saddle stitcher digital. Den lösning som Müller Martini visade på Drupa stod och arbetade tilsammans med en Pantera Digital Perfect Binder. Men hos HP kunde man få se en lina kopplad till HPs nya Inkjet Web Press för bokblocksproduktion inline och hos KBA visade man hur Sigma Line kunde köra falsade och sadelhäftade tidskrifter inline bakom en Rotajet 76.

Automatisering är ett ledord i lösningen och här kommer Connex in i bilden. Connex är Müller Martinis datahanteringssystem och den centrala kontrollenheten i Sigma Line. Connex länkar också samman prepress, digitaltryck och efterbehandling och allt börjar med en pdf-fil och slutar med ett eller flera färdiga bokexemplar.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)