Slutrapport: Både upp och ner på Drupa

PUBLICERAD: 23 maj 2012
UPPDATERAD: 23 maj

I sin slutrapport från Drupa berättar Messe Düsseldorf att de hade 314 500 besökare från 130 länder på Drupa. Det var en minskning med 75 500 sedan förra Drupa. Andelen beslutsfattare ökade dock kraftigt, från 44,4 till 50,8 procent. Det visar att minskningen framför allt bestod av att färre personer från företagen kom. Detta gällde speciellt företagen i Tyskland. Ändå kom nära 40 procent av besökarna från Tyskland. Sedan följde Indien (15 000 besökare), Belgien, Frankrike och Holland – alla tre länder som kan nås med bil på några timmar.

– Bara den tyska grafiska industrin har förlorat 3200 företag och över 61 000 arbetsplatser de senaste 10 åren. I USA har under samma tid 7700 företag upphört att existera, säger Werner Dornscheidt, som är mässchef.

Två områden i världen utmärkte sig genom en extra kraftig ökning. Det var Indien och Sydamerika – speciellt Brasilien. Över 27 000 personer hade tagit sig från Central- och Sydamerika.

De 1850 utställarna var överlag positivt överraskade över att det gjordes så mycket affärer. Hälften av mässbesökarna hade antingen köpt något på mässan eller planerade att köpa något som de hittat på Drupa.

Nästa Drupa är om fyra år, den 2 till 15 juni. Så vår nordiska förhoppning om att kunna avsluta affärerna innan semestern kommer att bli besvärligare nästa gång. Men innan dess kan vi glädja oss till Print 2013, som hålls den 5-7 februari nästa år på Kistamässan. Mycket av det nya kommer då att visas på hemmaplan.

(Extra kunskap: Titta på bilden. Den visar ett antal röda Drupaflaggor. Du kan veta att bilden som mässan skickat ut är från förra eller tidigare Drupa. Under årets Drupa fanns nämligen flaggor i alla färger. Ett par veckor innan Drupa utlystes nyval i Rheinland Westphalen – den delstat där Düsseldorf ligger. Då kunde ju inte mässan flagga för den ena sidan. Därför trycktes snabbt massor av flaggor i alla olika färger. Så det var inte anblicken av Drupas flaggor som gjorde att sossarna vann stort i valet.)

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449