Umeåtryckeri börjar med processfritt

PUBLICERAD: 24 maj 2012
UPPDATERAD: 24 maj
Kenneth Grahn och Ann-Christine Olofsson.

I lokalerna hos Larsson & co i Umeå håller man just nu på att montera ned den gamla filmsättaren. Intill står sedan några veckor Fujifilms CTP och matar ut den processfria plåten Brillia HD Pro-T3.

– Att komma bort från kemihantering och få en tryckfärdig plåt är bra både av miljöskäl och ur kostnadssynpunkt, vilket uppskattas av våra kunder. Den moderna tekniken ger oss också en effektivare produktion med möjlighet att växa och skapa arbetstillfällen här i Umeå, säger Kenneth Grahn, vd och delägare.

Familjeföretaget Larsson & Co:s Tryckeri AB i Umeå grundades 1923 och drivs idag av syskonen Kenneth Grahn och Ann-Christine Olofsson. Deras farfar Oskar Grahn var med nästan från starten och därefter tog pappa Bengt och mamma Inga över och drev sedan företaget fram till 1990, när det var Kenneth och Ankis tur att driva det vidare.

– Vi har alltid jobbat långsiktigt och köper teknik när vi ser att den fungerar, och när vi har pengar till det. Vi vill inte ligga bankerna till last och ha dem flåsande över oss. Och detta har ju visat sig fungera, Larsson & co fyller faktiskt 90 år nästa år!

Idag är de totalt sju anställda, en liten ”tomteverkstad” som Kenneth säger, med i huvudsak lokal industri och företag på orten som kunder. De gör alltifrån att utbilda kunder i olika programvaror, till att producera och distribuera deras trycksaker.

– Vi jobbar oftast direkt mot slutkund. Vi har en egen ateljé med tre personer som kan webb, layout och grafisk design. Dessutom kan vi ge förslag på papper och bildningar som vi vet fungerar, och då vet kunderna att det blir som de har tänkt.

Om framtiden säger Kenneth att ”ja, man får väl titta i kulan, haha, nej, det är nog bara att köra på med digital- och offsettryck”. Kenneth hoppas att det ska bli en återgång i att kunderna i första hand vänder sig till sin lokala aktör.

– Att producera och konsumera lokalt är både miljömässigt bra och så stannar skattemedlen i den lokala regionen. Jag hoppas att fler företag börjar tänka på det. Och för vår del gäller det att vara envisa, tjuriga och uthålliga, det blir inga nya fina bilar här inte!

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8