Björk ger förnyelsebar plastråvara

PUBLICERAD: 28 maj 2012
UPPDATERAD: 28 maj
Den 21 maj avlade Johanna Persson sin licentiatexamen med avhandlingen ”Birch xylan modification by lactide grafting” på Innventia i Stockholm. Från vänster: Peter Axegård, chef för affärsområde Biorefining, Johanna Persson och hennes handledare docent Olof Dahlman.

Grön modifiering av den naturliga polymeren xylan förbättrar ett flertal materialegenskaper enligt ny licentiatavhandling av Johanna Persson.

En av de största drivkrafterna för bioraffinering är att ersätta dagens fossiloljebaserade produkter med sådana som tillverkats av förnybara resurser. Vedråvaran är både förnybar och finns i stor omfattning, men de största vinsterna görs om man kan ta tillvara restprodukterna från sulfatmassabruket som lakas ut under kokningen. Bland dessa restprodukter finns lignin och hemicellulosa. Innventia har framgångsrikt drivit forskning och utveckling av processer inom ligninområdet med många potentiella produkter som kolfiber, aktivt kol och dispergeringsmedel. Nu introduceras även hemicellulosa.

En avsevärd andel, upp till 30 procent, av lövved består av hemicellulosan xylan. Xylan är en naturlig polymer som lakas ut från fibrerna vid massakokning utan att förstöras i processen. Därmed skulle xylan kunna användas som råvara för att tillverka barriärfilmer till livsmedelsförpackningar eller andra polymera material. Det finns dock ett antal svårigheter med xylan: det är vattenlösligt, det är inte termiskt formbart och det är svårt att göra filmer av. Dessa utmaningar har Johanna Persson tagit sig an i sina studier.

– Utgångspunkten har varit att vi redan kan producera xylan från svartlut. Jag har sedan med hjälp av kemisk modifiering, en organisk syntes, försökt påverka de hydrofila, termiska och filmbildande egenskaperna, berättar Johanna Persson.

Modifieringen handlar om att laktid, som produceras från i växter, ympas på xylan och genom detta bildas grenar – sidokedjor – av så kallad polylaktid. Längden på dessa kedjor avgör vilka egenskaper materialet får.

– Problemet är att ha kontroll på kedjornas längd. Tack vare en artikel kom jag i kontakt med en katalysator (triazabicyklodeken) som har visat sig mycket effektiv. Nu kan vi framställa laktid-ympat xylan med specifik grenlängd och därmed få fram ett brett spektrum med olika material som är termiskt bearbetningsbara och som inte löses upp i vatten. Vi kan också göra starka självbärande filmer med en dragstyrka upp till 48 MPa, säger Johanna.

– Tack vare att vi använt oss av ”grön modifiering” kan det bli många nya applikationer från förnybara resurser såsom xylan, säger Olof Dahlman som varit Johannas handledare vid Innventia.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2