Raggar elever på Yrkes-SM

PUBLICERAD: 31 maj 2012
UPPDATERAD: 31 maj
Tomas Bratt, biträdande rektor på Mediegymnasiet i Malmö.

På årets Yrkes-SM i Malmö är de grafiska yrkena inte med i själva tävlingen. Däremot visar branschen upp sig för potentiella elever. Det har gymnasierektorn Tomas Bratt sett till.

Att medverka på utställningen på Yrkes-SM med monter ser Tomas Bratt, biträdande rektor på Mediegymnasiet i Malmö, som en självklarhet. Gymnasiet har både en designutbildning och en utbildning i grafisk produktion och det gäller att hela tiden nå ut till nya kullar.

– Hit kommer tusentals åttondeklassare och det är här som vi har möjlighet att skapa intresse kring branschen och de yrkesval som finns.

I den ”grafiska” montern står läraren Roger Kristiansson och demonstrerade både analog och digital teknik i form av screentryck och en storformatskrivare. Dessutom kör man bilfoliering några gånger per dag. Det som lockade mest i montern var nog screentrycket, för det var en ständig kö till bordet där Roger Kristiansson stod och screentryckte på små ficklampor som killar och tjejer kunde få med sig.

Läraren Roger Kristiansson förklara screentekniken för intresserade åttondeklassare.

Idén och engagemanget bakom montern står Tomas Bratt för. Samtidigt har GFF och lokala tryckerier i Malmö byggt upp och tillhandahållit utrustning och inredning. Men det skulle behöva göras mer, menar Tomas.

– De grafiska gymnasieutbildningarna har klingat av, inte minst sedan man flyttade dem från media till den industritekniska sektorn. Här i Skåne är vi ensamma om en teknisk utbildning, det finns en i Falun och ett par i Stockholmstrakten. Reformen gör att det är svårt att hitta elever och jag hade önskat att fler aktörer i branschen hade engagerat sig.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449