Tjugo nya tryckare examinerade från Xenter

PUBLICERAD: 7 juni 2012
UPPDATERAD: 7 juni

En ny kull färdiga tryckare har nu examinerats från yrkeshögskoleutbildningen ”Tryckare – grafisk produktion” vid Xenter i Botkyrka. Efter 1,5 års teoretiska och praktiska studier är nu studenterna färdiga för anställning på ett grafiskt företag.

Flera av studenterna har redan fått anställning eller ett sommarvikariat som en början till arbete i branschen. I allt större utsträckning får studenterna jobb inom digitaltryck eller storformatproduktion medan det har blivit något kärvare inom traditionell offset. Främst på grund av att antalet företag har minskat i den sektorn.

– Det är glädjande att flera redan har ordnat jobb trots den turbulens som till viss del råder i branschen. Men många företagare ser ändå behovet av att förstärka organisationen med medarbetare som har en ny och modern kompetens, säger Guy Ekholm, utbildningsansvarig vid Xenter.

Detta är den sjätte omgången av tryckare som examinerats från Xenter i Tumba, varav nio är kvinnor och elva är män. Antagningen av en ny klass studenter pågår nu för fullt med utbildningsstart i augusti.

Xenter Botkyrka bedriver eftergymnasial och gymnasial utbildning inom främst media, finans och det grafiska området. Förutom den kvalificerade yrkesutbildningen för tryckare så har man också en 1-årig Yh-utbildning till Binderitekniker och en 2-årig utbildning som Skylt- och storbildsproducent.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper