Njutbar typsnittsläsning

PUBLICERAD: 27 juni 2012
UPPDATERAD: 27 juni

Den nya boken Tidningstyper i brytningstid är en antologi om typografer och typsnitt. Författarna är namnkunniga branschpersonligheter som Gerard Unger, Matthew Carter och Bo Berndal.

Texterna i boken bygger egentligen på typografiska essäer från A4-medarbetaren Pelle Anderssons tidning Design Typografi Produktion. De publicerades ursprungligen mellan åren 1992-1995.

Flera av artiklarna är i intervjuform, bland annat en öppen och personlig intervju med en av den svenska typografins största, Karl-Erik Forsberg, om hans tidiga år och berättelsen bakom typsnittet Berling.

I en tid av digital snuttifiering och huvudlös slit-och-släng-typografi är detta en njutbar lång(sam)läsning för alla med det minsta intresse av grafisk formgivning och kreativitet.

Boken är på 168 sidor och ges ut av A4. Mer information på A4s webbplats.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett