KBA stärker fokus på verkligheten

PUBLICERAD: 13 september 2012
UPPDATERAD: 13 september

KBA, som är den enda av de stora tryckpressleverantörerna som förmått att tjäna pengar genom krisåren, har gjort Martin Sigsgaard till ny nordisk chef. Martin har hittills varit ansvarig för arkpressförsäljningen.
– Jag ställde också som krav för att ta jobbet, att jag fortsatt skulle vara ansvarig för en del av försäljningen. Jag vill inte mista tiden ute på marknaden, säger Martin Sigsgaard, som redan vet vad han vill ta tag i:
– Jag vill att vi ska ha en bredare produktportfölj. Vi tycker om att sälja tryckpressar, men när den försäljningen minskar är det bra att även ha andra produkter. Jag tror inte att det ska vara tryckfärg, för det kräver en speciell expertis som jag inte tänker bygga upp. Men annan grafisk utrustning och förbrukningsmaterial är sådant som jag tittar på.

Starka rötter
Martin Sigsgaard har starka rötter i den grafiska branschen. Han började hos den danska Roland återförsäljaren, där han var ansvarig för marknadsföring och försäljningen av Misomex robotar för utskjutning av film. Sedan arbetade han åtta år hos Heidelberg, där han bland annat sålde digitaltryck. I båda dessa företag såldes både tryckpressar, annan grafisk utrustning samt förbrukningsmaterial. När Martin Sigsgaard nu vill bredda KBAs verksamhet, är det alltså till något som han redan har bred erfarenhet av.
– Ett annat område som jag kommer att fokusera, är att jag vill ha serviceavtal med alla våra kunder  stora som små. Paketen kan vara mer eller mindre omfattande men de ska tillsammans ge en stabil inkomst till serviceorganisationen, samtidigt som kunderna vet att det finns utbildade tekniker tillgängliga. Kunderna minskar antalet maskiner och kör istället två- och treskift, parallellt med ett högt kapacitetsutnyttjande, så det finns krav på service dygnet runt.

75 procent hanteras över nätet
KBA har call-center med tekniker i Singapore och Tyskland. Dygnet runt finns teknisk personal beredd att ta tag i problem. Hälften av alla samtal rör sådant som teknikerna kan lösa genom att, via internet, gå in i maskinen och rätta till det. Ytterligare 25 procent kan åtgärdas genom att de talar om för tryckaren vad som ska göras och denne kan sedan åtgärda det. Det reducerar antalet servicebesök till en fjärdedel – nämligen de som inte kan lösas på något av de två förstnämnda sätten.

Existensberättigande
– Det som berättigar vår existens är att dagens tryckpressar kan arbeta dubbelt så effektivt som de som är tio år gamla. Det handlar om en kombination av att vara mindre personalkrävande, kräva mindre makulatur och ha snabbare intag och högre arbetshastighet. Företag som tidigare, för säkerhets skull, hade flera pressar, väljer i dag ofta att nöja sig med en maskin. Det är lite känsligt i förhållande till kunder som förväntar sig att det finns back-up, men här kommer service in och ska säkra att det inte blir ett problem.
– När de gamla maskinerna ska säljas, så är femfärg plus lack och sexfärg plus lack de mest populära maskinerna. De säljer vi till framför allt Sydamerika och Afrika. De begagnatköpare som är tillräckligt avancerade för att klara en åtta- eller tiofärgspress, är ofta också mogna att köpa en fabriksny sådan, avslutar Martin Sigsgaard.

Läs vidare

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg

Kodak stärker Prinergy i version 10

Kodak fortsätter att förbättra prestanda, funktionalitet och säkerhet för deras arbetsflödesprogram.
Kodak

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg