Unga talanger tävlar i förpackningsdesign

PUBLICERAD: 2 oktober 2012
UPPDATERAD: 2 oktober

Det är dags igen för PIDA,  Packaging Impact Design Award, en tävling i förpackningsdesign som årligen arrangeras av Korsnäs. Den 10 oktober samlas branschen på Fotografiska Museet i Stockholm för seminarium och prisutdelning.

Den här gången genomförs eventet i nära samarbete med The Absolut Company, som har varit med om att skriva uppdragsbeskrivningen för årets tävling. Temat för PIDA 2012 är ”Anything but square”, alltså en utmaning av en förpacknings konventionella former.

Studenter från tre högre utbildningar tävlar: Nackademin och Broby Grafiska som deltagit varje år samt Mittuniversitetet som återvänt till tävlingen efter ett par års frånvaro. Trettio bidrag har kvalificerat sig. I programmet den 10 oktober ingår en seminariedel med inbjudna talare och studenternas egna presentationer av sina förpackningsprojekt. Höjdpunkten är själva prisutdelningen.

I seminarieprogrammet märks bland annat Eric Näf och Lars Wallentin. Eric Näf är Director Packaging Development på The Absolut Company och därmed delaktig i den globala framgången för Absolut Vodka. Lars Wallentin har en hel karriär bakom sig som chef för förpackningsdesign inom Nestlé och som konsult till andra stora aktörer i livsmedelsbranschen.

PIDA har utvecklats till att bli en angelägenhet för hela branschen. Eventet har blivit en mötesplats för tillverkare, branschpress, slutkunder och etablerade designers. Studenterna får tillfälle att möta blivande arbetsgivare och erfarna förpackningsdesigners.

I juryn för PIDA Sweden 2012 ingår Bo Wallteg, nordemballage; Lena Dahlberg, Korsnäs; André Hindersson, Designkontoret Silver; Sandra Planeta, Planeta Design; Eric Näf, The Absolut Company; Richard Odén, Korsnäs; Ian Lloyd, Oriflame; och Conni Dreyer, Dreyer Kliché.

PIDA arrangeras även i Frankrike och Tyskland. Totalt deltar upp till 200 blivande förpackningsdesigners i tävlingen varje år. Tävlingsbidrag och vinnare presenteras på www.korsnas.com.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper