Metsä Boards biokraftvärmeverk ska minska utsläpp

PUBLICERAD: 16 oktober 2012
UPPDATERAD: 16 oktober

Metsä Board har tagit biokraftvärmeverket i finska Kyro i drift, en investering på 50 miljoner euro. Anläggningen är ett samarbete med två finska energibolag.

Tidigare använde bruket i Kyro naturgas som energikälla medan det nya biokraftvärmeverket drivs med biomassa. Carbon footprint av brukets produkter, kartongkvaliteterna Carta Elega och Avanta Prima liksom tapetbaspapperet Cresta, halveras därför.

– Vi arbetar med att förbättra våra bruks energieffektivitet och miljömässiga hållbarhet, säger Mikko Helander, koncernchef Metsä Board, i en kommentar. Det nya biokraftvärmeverket är ett led i dessa ansträngningar och möter vårt mål att minska koldioxidutsläppen i våra enheter med 30 % till år 2020, jämfört med 2009 års nivåer.

Det nya biokraftvärmeverket ersätter användning av fossil naturgas med CO2-neutral, sekundär skogsråvara som bark och annan biomassa från industriella sidoströmmar, avverkningsrester samt flis från den första gallringen i växande skog. Biokraftvärmeverket producerar el och ånga för Metsä Board Kyro, liksom fjärrvärme för den närliggande staden Hämeenkyrӧ. Med det nya biokraftvärmeverket minskar CO2-utsläppen med ungefär 100 000 ton/år till en fjärdedel av den tidigare nivån.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS