Metsä Boards biokraftvärmeverk ska minska utsläpp

PUBLICERAD: 16 oktober 2012
UPPDATERAD: 16 oktober

Metsä Board har tagit biokraftvärmeverket i finska Kyro i drift, en investering på 50 miljoner euro. Anläggningen är ett samarbete med två finska energibolag.

Tidigare använde bruket i Kyro naturgas som energikälla medan det nya biokraftvärmeverket drivs med biomassa. Carbon footprint av brukets produkter, kartongkvaliteterna Carta Elega och Avanta Prima liksom tapetbaspapperet Cresta, halveras därför.

– Vi arbetar med att förbättra våra bruks energieffektivitet och miljömässiga hållbarhet, säger Mikko Helander, koncernchef Metsä Board, i en kommentar. Det nya biokraftvärmeverket är ett led i dessa ansträngningar och möter vårt mål att minska koldioxidutsläppen i våra enheter med 30 % till år 2020, jämfört med 2009 års nivåer.

Det nya biokraftvärmeverket ersätter användning av fossil naturgas med CO2-neutral, sekundär skogsråvara som bark och annan biomassa från industriella sidoströmmar, avverkningsrester samt flis från den första gallringen i växande skog. Biokraftvärmeverket producerar el och ånga för Metsä Board Kyro, liksom fjärrvärme för den närliggande staden Hämeenkyrӧ. Med det nya biokraftvärmeverket minskar CO2-utsläppen med ungefär 100 000 ton/år till en fjärdedel av den tidigare nivån.

Läs vidare

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Senaste nytt

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2