Fem "start-ups" i grafiska branschen

PUBLICERAD: 8 januari 2013
UPPDATERAD: 14 november

Klimatet för att starta nya företag inom grafisk bransch är bra just nu. Ja, du läste rätt! Kombinationen av en kraftig förändring i kundernas agerande, teknikutvecklingen och en sen förändringsreaktion från branschen öppnar upp för nya innovationer. Men vem är det som tar chansen att försöka kapitalisera på förändringen?

Många nya företag startas av entreprenörer som tidigare inte har varit i kontakt med den grafiska branschen. Vissa drar igång helt på egen hand – andra nöjer sig med att äga kunderna och låta befintliga företag sköta eventuell produktion.

Här är fem exempel på ”start-ups” med anknytning till grafisk bransch:

Meganews – tidningskiosken med eget tryckeri
Distribuera digitalt – tryck lokalt. En helt ny lösning för magasin är framtagen av journalisten Lars Adaktusson och ska enligt planen lanseras nästa år. En ”maskin” med inbyggd tryckpress från Ricoh ska placeras ut på platser där det rör sig mycket folk. Tidningen köps via en skärm och trycks på två minuter. Bonnier Tidskrifter, Aller Media, Egmont, Albinsson & Sjöberg, IDG, Talentum och LRF Media är enligt uppgifter redan med i projektet.

Copygram – mobilbilder på papper
Det finns massor av start-ups som baseras på sociala medier. Copygram är ett svenskt initiativ som trycker bilder från Facebook-ägda Instagram. Allt – inklusive tryck – görs i Sverige.

Promobucket – plattform för marknadsmaterial
Web-to-print 3.0, marketing resource management eller en e-shop för marknadsmaterial. Kalla det vad du vill, men det är en snygg förpackning av verktyg som en marknadsavdelning har stor nytta av för att effektivisera sitt arbete. Bakom tjänsten står Västeråsbaserade Navii (tidigare Printworks) som nyligen tog in externa investerare från bland annat Almi Invest för att lansera tjänsten utanför Sverige. Denna typ av tjänst finns i en uppsjö av olika utföranden men är här paketerad och marknadsförs som en ”start-up”.

Printinmind – Glöm offerträknandet
Att låta kunden räkna fram trycksakens pris på nätet är ingen ny tanke. Men Arifiq från Sollefteå har tagit tanken många steg längre med en smart koppling till tryckeriets kalkylsystem. Det som började som en App från tryckeriet har nu knoppats av i ett eget bolag som verkar satsa på en internationell lansering – man har redan översatt verktyget till engelska och tyska. Man har också bytt namn till Printinmind.

No Ink – Skicka riktiga brev från din dator
All hantering med utskrifter och kuvertering av vanliga brev försvinner med tjänsten No ink. Enkelt kopplas ordbehandlare eller affärssystem ihop med verktyget och ett brev i C5-kuvert kostar från 9,50 kr. Tryck, kuvertering och porto ingår i priset och allt hanteras centralt av No ink. Tjänsten har startats av personer från IT-branschen.

Fler innovationer i branschen
Det finns många innovativa företag som påverkar den grafiska branschen och vissa är kanske nedlagda redan när du läser det här, andra har tagit fart och nya har kommit till.
På branschkoll.se/agi488 kan du läsa om några av dem.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959