Fem "start-ups" i grafiska branschen

PUBLICERAD: 8 januari 2013
UPPDATERAD: 14 november

Klimatet för att starta nya företag inom grafisk bransch är bra just nu. Ja, du läste rätt! Kombinationen av en kraftig förändring i kundernas agerande, teknikutvecklingen och en sen förändringsreaktion från branschen öppnar upp för nya innovationer. Men vem är det som tar chansen att försöka kapitalisera på förändringen?

Många nya företag startas av entreprenörer som tidigare inte har varit i kontakt med den grafiska branschen. Vissa drar igång helt på egen hand – andra nöjer sig med att äga kunderna och låta befintliga företag sköta eventuell produktion.

Här är fem exempel på ”start-ups” med anknytning till grafisk bransch:

Meganews – tidningskiosken med eget tryckeri
Distribuera digitalt – tryck lokalt. En helt ny lösning för magasin är framtagen av journalisten Lars Adaktusson och ska enligt planen lanseras nästa år. En ”maskin” med inbyggd tryckpress från Ricoh ska placeras ut på platser där det rör sig mycket folk. Tidningen köps via en skärm och trycks på två minuter. Bonnier Tidskrifter, Aller Media, Egmont, Albinsson & Sjöberg, IDG, Talentum och LRF Media är enligt uppgifter redan med i projektet.

Copygram – mobilbilder på papper
Det finns massor av start-ups som baseras på sociala medier. Copygram är ett svenskt initiativ som trycker bilder från Facebook-ägda Instagram. Allt – inklusive tryck – görs i Sverige.

Promobucket – plattform för marknadsmaterial
Web-to-print 3.0, marketing resource management eller en e-shop för marknadsmaterial. Kalla det vad du vill, men det är en snygg förpackning av verktyg som en marknadsavdelning har stor nytta av för att effektivisera sitt arbete. Bakom tjänsten står Västeråsbaserade Navii (tidigare Printworks) som nyligen tog in externa investerare från bland annat Almi Invest för att lansera tjänsten utanför Sverige. Denna typ av tjänst finns i en uppsjö av olika utföranden men är här paketerad och marknadsförs som en ”start-up”.

Printinmind – Glöm offerträknandet
Att låta kunden räkna fram trycksakens pris på nätet är ingen ny tanke. Men Arifiq från Sollefteå har tagit tanken många steg längre med en smart koppling till tryckeriets kalkylsystem. Det som började som en App från tryckeriet har nu knoppats av i ett eget bolag som verkar satsa på en internationell lansering – man har redan översatt verktyget till engelska och tyska. Man har också bytt namn till Printinmind.

No Ink – Skicka riktiga brev från din dator
All hantering med utskrifter och kuvertering av vanliga brev försvinner med tjänsten No ink. Enkelt kopplas ordbehandlare eller affärssystem ihop med verktyget och ett brev i C5-kuvert kostar från 9,50 kr. Tryck, kuvertering och porto ingår i priset och allt hanteras centralt av No ink. Tjänsten har startats av personer från IT-branschen.

Fler innovationer i branschen
Det finns många innovativa företag som påverkar den grafiska branschen och vissa är kanske nedlagda redan när du läser det här, andra har tagit fart och nya har kommit till.
På branschkoll.se/agi488 kan du läsa om några av dem.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS