"Mätbar marknadsföring är A och O"

PUBLICERAD: 24 januari 2013
UPPDATERAD: 24 januari

I digitala kanaler är det en barnlek att mäta resultat, men i printvärlden är detta något av en helig gral. Hur löser vi det?

– Man kan börja med att läsa en mycket intressant artikel som heter ”Marketing is dead”, skriven av Bill Lee i Harvard Business Review den 9 augusti 2012, den finns gratis på nätet. Lee tar upp tre otroligt viktiga trender inom marknadsföring. Det första är att kunderna har slutat lyssna på marknadsföringsbudskap. Det andra är att cheferna tappar tålamodet med marknadschefer som bara spenderar pengar, men inte visar resultat. Det tredje och sista är att traditionell marknadsföring krockar med sociala medier i det att de traditionella medierna inte medger dialog.

– Denna utveckling gör att mätbar marknadsföring är A och O. Det är i och för sig ingen nyhet för den grafiska branschen. Backar du tio år ser du att stora företag som ICA varit duktiga på crossmedia, men de kunde börja så tidigt eftersom de hade stora resurser för programmering, databashantering och layout. Det var något som krävdes vid den tiden för att få crossmedia att fungera. Den stora skillnaden nu är att det finns lösningar för helt andra budgetar.

– En annan av de punkter jag går igenom är affärspotentialen, det finns en gigantisk bredd i detta område och då handlar det inte bara om det stora utbud av kanaler och medier. Vi ser att allt fler tryckerier håller på att bli marknadskommunikatörer. Vi på VBS har redan levererat ett trettiotal system. Dessa kräver ingen programmering, utan fungerar med enkel dra-och-släpp-teknik.

Du säger att det idag är få ting som inte är möjliga i ett modernt crossmediasystem. Vad kan vi förvänta oss att se i nästa version av er lösning?

– På Print 2013 kommer vi att visa flera nyheter. Bland annat kommer vi att koppla lösningen till Facebook för att köra kampanjer. En Facebook-kampanj kan då köras parallellt med övriga kanaler och den information man får in av mottagarna kan skrivas till samma databas. Vi kommer även att visa en lösning för personaliserad video.

– En viktig nyhet är datarelationer. Funktionen kommer att göra det fullt möjligt att koppla ihop en kampanj till vilket CRM-system som helst. Det görs genom vårt öppna API. Tänk dig att du har en crossmedia-kampanj där mottagarens svar och kommentarer i realtid strömmar rakt in i en CRM-lösning som salesforce.com, till exempel.

– Funktionen med datarelationer är dock kanske inte det första du börjar med att göra som ny användare, men det är fullt tekniskt möjligt.

 

Anders Eriksson håller sitt föredrag ”Crossmedia – Mätbar marknadsföring; statistik och analys i realtid” tisdag 5/2 kl 14.00
och onsdag 6/2 kl 14.00.

Registrera dig gratis som besökare på Print 2013 här

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa