Elanders ökade omsättning och vinst

PUBLICERAD: 29 januari 2013
UPPDATERAD: 29 januari

Även om omsättningen gick ner något under sista kvartalet, så ökade Elanders med fem procent under 2012. Och vinsten tog ett rejält kliv uppåt och hamnade på 93 miljoner kronor, vilket är 41 procent bättre än i fjol. Här är alla siffror för helåret respektive fjärde kvartalet.

Januari-december
 • Omsättningen ökade med 5 % och uppgick till 1 924 (1 839) Mkr.
 • Rörelseresultatet ökade till 119 (110) Mkr och påverkades positivt av engångsposter netto uppgående till 15 (25) Mkr.
 • Resultat före skatt ökade till 93 (80) Mkr, vilket var en resultatförbättring med 41 % om engångsposter exkluderas.
 • Nettoresultatet uppgick till 45 (60) Mkr eller 2,05 (3,09) kronor per aktie. I nettoresultatet ingår en skattekostnad om -22 Mkr hänförlig till omvärdering av uppskjuten skattefordran med anledning av sänkt bolagsskattesats i Sverige.
 • Det operativa kassaflödet uppgick till 67 (93) Mkr, varav företagsförvärv utgjorde -126 (-10) Mkr.
 • I december genomfördes ett för Elanders strategiskt viktigt förvärv i USA, Midland Information Resources Company.
 • Styrelsen föreslår utdelning om 0,60 (0,50) kronor per aktie.

Det fjärde kvartalet

 • Omsättningen uppgick till 527 (538) Mkr.
 • Rörelseresultatet uppgick till 48 (57) Mkr. I resultatet ingick positiva engångsposter netto om 2 (25) Mkr. Rensat för engångsposter var det en resultatförbättring med 43 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 41 (49) Mkr.
 • Nettoresultatet uppgick till 8 (37) Mkr eller 0,36 (1,92) kronor per aktie. I nettoresultatet ingår en skattekostnad om -22 Mkr hänförlig till omvärdering av uppskjuten skattefordran med anledning av sänkt bolagsskattesats i Sverige.
 • Det operativa kassaflödet uppgick till -20 (75) Mkr, varav företagsförvärv utgjorde -126 (4) Mkr.

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper