Förpackningen – en motsägelsefull kommunikatör

PUBLICERAD: 31 januari 2013
UPPDATERAD: 31 januari

Ingen kan förneka att förpackningen är allt viktigare i marknadsföringen. Men konsumenterna är kluvna till den. Kunskapsnätverket PackBridges vd Per-Stefan Gersbro tar upp denna och andra komplexa förpackningsfrågor på Print 2013.

Hej Per-Stefan! Vad ser du för trender inom förpackningar och material?

– Intressant nog visar en ny undersökning av 74 procent av de europeiska konsumenterna ser förpackningen som skräp. Som varumärkesägare kanske man då känner att man borde eliminera förpackningen helt och hållet, men det är fel väg att gå.

– Samtidigt finns en parallell trend mot att produkter och förpackningar ska vara ekologiska och närproducerade. De ska vara autentiska och uttrycka äkthet.

– Det är en svår balansgång. Att gå över till andra förpackningar för att konsumenterna ser det som skräp kan innebära mindre ändamålsenliga förpackningar, vilket i sin tur kan leda till livsmedelsspill. Och då ska vi komma ihåg att det ofta inte är framställningen av förpackningen som innebär störst miljöpåverkan, utan livsmedlet. Så ett spill på 20 procent på leverpastejen kan vida överstiga koldioxidmängden som krävdes för att ta fram förpackningen som leverpastejen låg i.

– Det gäller för varumärkesägarna att balansera mellan kosumentupplevda miljövärden och faktiska.

Hur ska varumärkesägarna göra detta?

– Det vore inte fel om varumärkesägarna och handeln förklarade för konsumenterna varför en förpackning ser ut som den gör. Sedan är det förstås bra om förpackningen och dess funktion är så självklar som möjligt.

Vad ser du för förändringar inom produktionstekniken?

– Idag är det extremt viktigt att man är flexibel. Förändringarna går allt snabbare och produktcyklerna blir allt kortare. Som förpackningstryckare måste man hela tiden kunna möta varumärkesägarnas behov.

Det blir även fler varianter inom varje produktkategori. Medelvolymerna hos tryckarna är idag runt en tredjedel per produkt mot vad det var för 15 år sedan. Detta är någonting som kommer att fortsätta eftersom det finns möjlighet att tillfredsställa specifika konsumentbehov.

Vad ser du hända inom den digitala produktionstekniken?

– Brytpunkten kostnadsmässsigt mot digital produktion har förflyttat sig uppåt och går främst mot flexo. Samtidigt hotas djuptrycket av flexo eftersom denna blivit bättre kvalitetsmässigt. Men det stora genombrottet för digital produktionsteknik har ännu inte kommit.

Vad ska man som förpackningstryckeri tänka på idag?

– Först och främst diversifiering – för att du ska synas och höras måste du sticka ut. I en butik har varumärkesägarna sju sekunder på sig att få kunden att uppfatta en produkt och få igång köpsignaler. Om du ska få kunden att hitta dig måste du avvika.

– Det gäller att hitta mervärden – något som gör din dekor annorlunda. Det har traditionellt varit färg, lacker och effekter, men kan idag även vara ytor och strukturer, alltså något taktilt. Just ytan och den känsla som den förmedlar kommer att bli allt mer betydelsefull i framtiden.

– Var också vaken för möjligheter att tekniskt och marknadsmässigt skapa nya lösningar. Att jobba nära sin marknad är viktigt. Nöjd dig inte med att trycka, utan förstå vad dina kunder behöver och skaffa dig mer information än din kund.
Per-Strefan Gersbro håller sitt keynote-föredrag torsdagen den 7/2 kl. 13.00. På Print 2013 hittar du över 50 föredragshållare på teman som crossmedia, DR, webb-till-tryck, affärssystem, sociala medier, printomptimering och färghantering. Gör som 2000 andra branschkollegor – gå in och registrera dig gratis på Print 2013-webbplatsen.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449