Glädjande besked om YH-utbildningar

PUBLICERAD: 14 februari 2013
UPPDATERAD: 14 februari

För ett år sedan fick inte en enda grafisk utbildning på YH-nivå beviljade medel. Men i år är det annat ljud i skällan. Fyra skolor får nu möjligheten att bedriva utbildning.

Det är skolorna Xenter i Botkyrka, Yrkeshögskolan i Göteborg, Nackademin i Stockholm och Broby Grafiska i Sunne som fått ja till nya platser.

– Det är glädjande att utbildningarna är tillbaka, säger Maria Wikström, Bransch- och Kommunikationschef på GFF. Kompetensförsörjningen är en av förbundets prioriterade uppgifter och stort fokus har lagts på frågan det gångna året.

– Bland annat har vi fört en dialog med YH-myndigheten kring de yrkesanalyser som tagits fram. YH-myndigheten som är en ny myndighet sedan 2009 har gjort ett gediget arbete med att analysera olika yrkeskategorier, inte bara i den grafiska industrin, och gjort en bedömning om yrkeshögskolan är rätt utbildningsform för yrket. För den grafiska industrin har analyser gjorts av yrkena bokbindare, tryckare och originalare. Vi hoppas att medlemsföretagen tar tillvara den här möjligheten och engagerar sig i utbildningarna. Utbildningsanordnarna vill ha ett nära samarbete med näringslivet och ser gärna företagsrepresentanter i sina styrelser och branschråd. Det är också viktigt att företagen öppnar sina dörrar och tar emot praktikanter när det blir dags för den delen av utbildningen.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS