Tryck med inkjet på textil

PUBLICERAD: 7 mars 2013
UPPDATERAD: 7 mars

Ett område som växer enormt snabbt (30 procent årligen, enligt Infotrends), är tryck med inkjet på textil. Det finns så stora vinster att göra på detta. Randiga skjortor kan tryckas istället för att vävas. Speciella mönster och tryck kan skapas osv.

I Holland bedrivs forskning kring detta och flera svenska företag har exempelvis deltagit i Marc van Pays forskning på Högskolan i Gent.

– Vi har tagit fram osynlig färg som bara syns i infrarött. Detta för att avslöja fusk. Vi har också tagit fram en superhydrofob färg, som avvisar all fukt. För närvarande arbetar vi med två företag i Borås, berättar Marc van Parys.

I Holland finns också Hollanders Printing Systems, som utvecklar och säljer inkjetskrivare för textil.  Det är ett företag som växer snabbt och i ett pressmeddelande presenterar de nu att de anställt den tidigare Zünd-medarbetaren Kees van der Looij, som ska få ansvar för att göra produkterna mer kommersiellt gångbara. Företaget ställer ett speciellt hopp till sina Color Booster lösningar, där de kombinerar vad som krävs av mjuk- och hårdvara för att trycka på textil.

 

Läs vidare

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Summa automatiserar arbetsflödet för skärning inline

Summa visade bland annat inlinelösningar med iläggare till sina digitala skärbord och textillaserskärare under Fespa.
_DSC0109

Epson går i personaliseringens spår

Mindre serier med kundanpassade produkter, det är en tydlig trend i den grafiska branschen. Epson lanserade två nyheter inom detta segment på Fespa: en UV-skrivare och en DTF/DTG-skrivare. Båda instegsmodeller av desktopstorlek.
Epson 1

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke