Världspremiär för svensk miljöteknik i kommersiell skala

PUBLICERAD: 26 mars 2013
UPPDATERAD: 26 mars

Per Tomani, Innventia.
Per Tomani, Innventia.

Det nordamerikanska pappersföretaget Domtar är först i världen med en anläggning för separation av lignin från processen vid sitt massabruk i Plymouth, North Carolina. Tekniken är framtagen av Innventia och forskare vid Chalmers.

Den framgångsrika installationen av LignoBoost-anläggningen är kulmen på ett forsknings- och teknikprojekt som Domtar inledde 2010. BioChoice lignin är Domtars namn på produkten och produktionen i Plymouth, som ligger på 75 ton per dag, började i februari i år. Ligninet är avsett att användas till ett brett spektrum av industriella applikationer, exempelvis som biobaserad alternativ till olja och andra fossila bränslen eller som råvara till andra material.

LignoBoost är en unik och effektiv teknik för uttag av högkvalitativt lignin från ett sulfatmassabruk som rönt mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Tekniken har utvecklats av Innventia i Stockholm i samarbete med Chalmers tekniska högskola inom ramen för tre forskningsprogram sedan slutet av 90-talet. 2008 sålde Innventia LignoBoost-konceptet till teknikföretaget Metso, som nu alltså levererat den första anläggningen till Domtar.

– Det är verkligen glädjande att se tekniken nu installerad i full skala, kommenterar Per Tomani på Innventia, en av personerna bakom av LignoBoost.

– När man arbetat med det här från början blir det väldigt speciellt en dag som denna när produktion startats ”på riktigt”. Det är många inblandade i de forsknings- och utvecklingsaktiviteter som syftat till att få idéerna från ax till limpa och alla känner säkert likadant.

Utvecklingen av tekniken fortgår alltjämt. Metso och Innventia arbetar sedan 2008 tillsammans för att förfina tekniken och utveckla nya ligninapplikationer tillsammans med potentiella kunder. Lignin är ett av de större fokusområdena för Innventias forskning och utveckling och arbetet utförs samarbete med kunder i industrin.

– Det vore fantastiskt om det är ett trendbrott som vi ser. Det öppnar upp för utvecklingen av sulfatmassabruk till moderna bioraffinaderier som levererar produkter i stora volymer utöver de traditionella fiber- och bi-produkterna, i huvudsak tallolja och el, säger Per Tomani.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa