Världspremiär för svensk miljöteknik i kommersiell skala

PUBLICERAD: 26 mars 2013
UPPDATERAD: 26 mars

Per Tomani, Innventia.
Per Tomani, Innventia.

Det nordamerikanska pappersföretaget Domtar är först i världen med en anläggning för separation av lignin från processen vid sitt massabruk i Plymouth, North Carolina. Tekniken är framtagen av Innventia och forskare vid Chalmers.

Den framgångsrika installationen av LignoBoost-anläggningen är kulmen på ett forsknings- och teknikprojekt som Domtar inledde 2010. BioChoice lignin är Domtars namn på produkten och produktionen i Plymouth, som ligger på 75 ton per dag, började i februari i år. Ligninet är avsett att användas till ett brett spektrum av industriella applikationer, exempelvis som biobaserad alternativ till olja och andra fossila bränslen eller som råvara till andra material.

LignoBoost är en unik och effektiv teknik för uttag av högkvalitativt lignin från ett sulfatmassabruk som rönt mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Tekniken har utvecklats av Innventia i Stockholm i samarbete med Chalmers tekniska högskola inom ramen för tre forskningsprogram sedan slutet av 90-talet. 2008 sålde Innventia LignoBoost-konceptet till teknikföretaget Metso, som nu alltså levererat den första anläggningen till Domtar.

– Det är verkligen glädjande att se tekniken nu installerad i full skala, kommenterar Per Tomani på Innventia, en av personerna bakom av LignoBoost.

– När man arbetat med det här från början blir det väldigt speciellt en dag som denna när produktion startats ”på riktigt”. Det är många inblandade i de forsknings- och utvecklingsaktiviteter som syftat till att få idéerna från ax till limpa och alla känner säkert likadant.

Utvecklingen av tekniken fortgår alltjämt. Metso och Innventia arbetar sedan 2008 tillsammans för att förfina tekniken och utveckla nya ligninapplikationer tillsammans med potentiella kunder. Lignin är ett av de större fokusområdena för Innventias forskning och utveckling och arbetet utförs samarbete med kunder i industrin.

– Det vore fantastiskt om det är ett trendbrott som vi ser. Det öppnar upp för utvecklingen av sulfatmassabruk till moderna bioraffinaderier som levererar produkter i stora volymer utöver de traditionella fiber- och bi-produkterna, i huvudsak tallolja och el, säger Per Tomani.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)