Grafiska avtal i hamn

PUBLICERAD: 2 april 2013
UPPDATERAD: 2 april

Grafiska Företagens Förbund, GFF, har tecknat nya avtal med sina fackliga motparter. Avtalen är treåriga och innebär kostnadsökningar på sammantaget 6,8 procent under avtalsperioden.

I samband med att de nya avtalen träder ikraft byter också Civilavtalet namn till Avtalet för Information, Media och Grafisk Produktion för att tydligare täcka in hela branschen. En annan nyhet är att Visbyavtalet blir en bilaga Avtalet för Information, Media och Grafisk Produktion samt till Förpackningsavtalet. Visbyavtalet som kommer att kallas Bilaga A innehåller en del materiella förändringar som underlättar för arbetsgivarna att tillämpa denna bilaga.

– I de nya avtalen med GS-facket har vi fått igenom en rad förbättringar vad avser följsam arbetstid, vilket var den prioriterade frågan i årets avtalsförhandlingar, säger GFFs vd Lena-Liisa Tengblad. Vi har också tillsatt arbetsgrupper som skall arbeta med frågor om delpension, vilket införts inom samtliga övriga områden inom industrin, samt olika lönesystem. Kostnadsnivån är hög och kan bli kännbar för många företag, men samtidigt sätter vi stort värde på långa avtal som innebär stabilitet och förutsägbarhet för medlemsföretagen.

– Vi är också mycket nöjda med att vi tillsammans med vår motpart bytt namn på Civilavtalet. Det nya namnet beskriver mycket bättre vad våra medlemsföretag jobbar med och därmed också deras medarbetare.

 

De nya avtalen träder i kraft den 1 april 2013 och löper ut den 31 mars 2016.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8