Medier i fokus på årsmöte

PUBLICERAD: 16 maj 2013
UPPDATERAD: 16 maj

gff_arsmoete

Det är många år sedan Grafiska Företagens Förbund hade så många deltagare på sitt årsmöte. Över 100 personer deltog i diskussionen om branschens framtid – en framtid som nu för många ser ganska ljus ut, efter att sammanslagningar och effektivisering fått ordning på ekonomin i de många företagen.

Först ut var Richard Wahlund. Under många år var han rektor på Grafiska Institutet. Numera är han professor på Handelshögskolan. Han talade om hur världen ser ut ur marknadsförarens perspektiv.

– Marknadschefer tycker att  arbetet med målgrupperna och budskapet är det viktigaste. Sedan kommer räckvidd och budgetar. Vilket medium som används, är inte något som marknadscheferna bryr sig så mycket om. Och miljöfrågorna står långt ner på listan.

På 20 år har tidningsannonseringen halverats. Det är framför allt de senaste fem åren som det befunnit sig i fritt fall. Samtidigt har internetbaserad marknadsföring vuxit nästan lika mycket.

Marknadsföring kan göras på så många olika sätt. Advokatkontoret använder till exempel den fina adressen, utformningen av rummen och valet av möbler som ett sätt att marknadsföra sig.

En typ av marknadsföring som används jättemycket – men inte syns i statistiken, är e-post. Det är så otroligt billigt att det nästan inte syns i mediemixen, även om det är en mycket använd kanal.

Andra medier som inte syns i statistiken för medieanvändning är när förpackningar görs säljande eller användning av sociala medier, PR, event och viral marknadsföring. Det köps också produktplacering i filmer för uppemot 15 miljarder årligen i världen i dag.

Frågar man konsumenterna, så föredrar de att se reklamen i butik, direktreklam, press och kataloger. Å andra sidan ligger internet, bio, radio och mobil ligger längst ner på listan över hur konsumenten vill bli inspirerad och få förslag om de dagliga inköpen.

För sällanköp är DR mest populärt bland konsumenterna, följt av kataloger, press och information i butiken. Konsumenterna är mest irriterade över mobil reklam, följd av TV, dagspress och annonser i magasin.

Detta skiljer sig mycket jämfört med marknadscheferna, som är mer negativa till tryckta medier än vad konsumenterna är. Marknadscheferna är också positiva till TV-reklamen, som konsumenterna är starkt negativa till.

Richard Wahlund konkluderar med att säga att:

– Sättet att öka intäkten är genom bättre differentiering och ökad kvalitet/effekt. Detta måste tas fram och erbjudas av det grafiska företaget.

Andra talare under dagen var Lotta Kronstam på Lime Travel och Pär Dahlstedt på Intellecta.

20

Lime Travel gör skräddarsydda paketresor för familjer och andra som vill ha unika upplevelser. Hos dem handlar det om att sälja förtroende.

– Vi säljer bara resor till platser där vi själva har varit och själva har varit på de hotell vi föreslår.

Lime Travel använder massor av tryck. Framför allt en katalog men också vykort till kunder, inbjudningar och visitkort. Lotta Kronstam hade gärna sett att grafiska företag bjöd in till träffar, endagsutbildning i Indesign eller skickade en kundtidning med inspiration.

Pär Dahlstedt berättade om hur skickliga de varit när det gäller att öka värdet på det de producerar. Augmented Reality, där en film spelas när man drar mobilen över en bild, är ett exempel. Ett annat exempel är att förse trycksaken med bling-bling.

– Ibland är kunden inte nöjd med priset, utan vill ha det billigare. Föreslår vi då att förse trycksaken med olika effekter och ta ett ännu högre pris, så händer det att vi kommer igenom, säger Pär Dahlstedt.

I Intellectas rapport för första kvartalet är det de grafiska aktiviteterna som har stått för merparten av det väsentligt ökade resultatet.

 

Läs vidare

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Släpper verktyg för interaktiv wrapdesign

Den förhandsvisades på Sign&Print-mässan i september och lanseras nu brett på marknaden. Spandex nya tjänst Zeno för visualisering av bildesign och bilfoliering.
Zeno webb

Tryckeri gör vinylresa

Mjölby Tryckeri & Reklam ser synergier och ökat digitaltryck med uppstarten av ett nytt bolag – en sidoverksamhet med pressning av vinyler.
Mjolby4

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R