Delar av JMS återuppstår

PUBLICERAD: 8 augusti 2013
UPPDATERAD: 8 augusti

JMS Kontoret

I juli lämnade JMS Media System in en ansökan om konkurs för sina tre operativa verksamheter i Vellinge och Helsingborg. Nu köper fd ägaren Stefan Mannfalk tillbaka företagen i Vellinge genom JMS Reklamgården AB.

Turerna runt JMS fortsätter efter det oväntade beskedet om att koncernen begärt sig själv i konkurs. Konkursförvaltare Ola Sellert bekräftar att JMS Reklamgården förvärvat JMS Mediasystem Vellinge och JMS Rulloffset strax efter att konkursansökan lämnat in. Efter fackliga förhandlingar står det nu klart att 33 av de 70 personer som sagt upp i Vellinge kommer att återanställas, enligt Dagens Arbete.

– JMS Reklamgården lade ett bud på verksamheterna i Vellinge redan innan jag hann annonseras ut dem. Jag bedömde att budet var skäligt och godkände därför överlåtelsen, säger Ola Sellert.

Någon lösning för konkursdrabbade JMS Rulloffset Helsingborg har ännu inte siktats. Två spekulanter uppges dock vara intresserade av Helsingborgstryckeriet. Sista dagen för en eventuell överlåtelse är den 12 augusti.

– I Helsingborg är situationen annorlunda och där börjar det bli ont om tid. Kundernas lättrörlighet och frågor runt fastigheten gör att handläggningstiden minskat, säger Ola Sellert och uppger att han inte riktigt är införstådd i ägarstrukturen i JMS Reklamgården.

Hur vanligt är det att före detta ägare köper tillbaka sina företag på det här sättet?

– Jag har förstått att Stefan Mannfalk finns med i den nya ägarstrukturen men på vilket sätt har jag ännu inte hunnit sätta mig in i. Om det förekommit någon tveksamhet är det upp till mig att ta reda på det, säger Ola Sellert.

Grafiskt Forum AGI har sökt Stefan Mannfalk för en kommentar utan att lyckas. Genom Joacim von Bodungen, kommunikationsansvarig på JMS, ger företaget följande svar på tidningens frågor:

Vad var orsaken till JMS konkurs?

– Våra satsningar inom magasintryck blev avsevärt mycket dyrare än budgeterat samtidigt som förväntade produktivitetsökningar blev fördröjda. Sammantaget ledde detta till en akut likviditetsbrist i början på sommaren.

Var konkursen planerad?

– Jag kan inte tänka mig att någon som drivit sitt eget bolag i över trettio år avsiktligt planerar för sin egen konkurs.

Hur mycket pengar handlar konkursen om?

­– Det beror på hur man räknar. Självklart är det stora materiella värden som riskerar att gå förlorade och mycket beror på om det bedrivs någon verksamhet eller ej. Resultatet vet vi först när förvaltaren är klar med sitt arbete.

Vad händer efter Reklamgårdens köp av Vellinge?

– Vi gör bedömningen att den tidigare Vellingeverksamheten har potential att skapa ett intressant erbjudande till marknaden även i framtiden och arbetar febrilt med att säkerställa kunder, medarbetare och leverantörer.

På vilket sätt är Stefan Mannfalk inblandad i Vellinge-förvärvet?

– Stefan Mannfalk äger det nya bolaget.

Vad händer med verksamheten i Helsingborg?

– Det vet vi inte. Förvaltaren driver den operationen tills vidare.

Vilken roll kommer Stefan Mannfalk att ha i den svenska tryckeribranschen i framtiden?

– Med sina 35 år i branschen är Stefan en unik resurs i termer av kunskap och erfarenhet. Detta i kombination med sin förmåga att snabbt förstå marknads- och mediatrender kommer sannolikt att bidra till att Stefan kommer att fortsätta att vara en profil inom branschen även många år framöver.

 

* JMS mest lönsamma satsning, Gigantprint i Norrköping, påverkas inte av konkursen. Det bolaget ligger helt utanför de övriga. Gigantprint omsätter drygt 120 miljoner kronor och har de senaste åren haft genomsnittliga vinstnivåer på närmare fem miljoner kronor före skatt.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2