Epson trycker på glas, bord och tyger

PUBLICERAD: 8 augusti 2013
UPPDATERAD: 8 augusti

 

Richard Garp, EpsonPå Sign Scandinavia, den 17-19 september i Kista, är Epson med och visar hur man, med hjälp av deras sublimeringsskrivare, kan ta fram ett tryck som sedan kunde överföras till tyg eller plast. På Fespa, där samma lösningar visades, träffade vi Richard Garp, som är ansvarig i Sverige. Där visade Epson ett bord med en plastskiva, som man fick möjlighet att skrapa på utan att något hände.

– Hemligheten är att trycket förvandlas till gas i samband med sublimeringen. Gasen tränger sedan in i materialet och blir ett med det. Det kvittar om det är en tjock polyesterskiva eller ett vävt tyg. Är det ett tyg så har vi testat att tvätta t-tröjor 60 gånger utan någon anmärkningsvärd försämring av trycket, säger Richard Garp.

Resultatet blir imponerande. Det är svårt att se på trycket i tidningen, men jag har försökt ta bild så nära som möjligt.

För att trycka på sublimeringsmaterialet används någon av Epsonskrivarna 6000F eller 7000F. Enda skillnaden mellan dem är bredden – 112 respektive 164 cm bredd. På mässan användes transferpapper från det holländska bruket Coldenhove. Det är ett 350 år gammalt bruk som på senare år specialiserat sig på att göra ett antal patenterade sublimeringspapper. Över huvudtaget pågår mycket forskning och utveckling inom digitaltryck på tyger – direkt eller indirekt. Coldenhove är en del av detta arbete.

 

Genombrott med Ilfordfilm

Epson har även ett samarbete med engelska Ilford film. Det projektet går ut på att ersätta ljuslådornas processade filmer med en printad film. Vid backlit projektion finns nästan det enda område som fortfarande exponerar på en film som sedan framkallas. Men detta område har samarbetet mellan Ilford och Epson i stort sett gjort digitalt. Fortfarande syns lite skillnad i hudtonerna när de två filmerna sitter bredvid varandra. Men det är verkligen en mycket liten skillnad och det är tveksamt om ens de mest kritiska kosmetikföretagen märker någon skillnad. Prismässigt är dock skillnaden betydlig. Epson kör ut i en vanlig 11880 skrivare med pigmenterat, vattenbaserat bläck. Det är en skrivare som kostar under 100 000 kronor.

– Det som vållat oss mest huvudbry är svärtan. Med det nya bläck som vi har med oss på mässan, kombinerat med Ilfords nya film och att köra skrivaren med maximala 16 pass, tycker vi dock att problemet nu är löst.

Epson tränger längre och längre in i signage, efter att ha lagt marknaden för korrekturskrivare under sig. Fortfarande säljer de dock 500 skrivare för tekniska utskrifter varje gång de säljer 15 skrivare för Sign.

– Men marknaden för små skrivare krymper, den för format 60-90 cm står still medan marknaden för stora skrivare är den som växer.

 

 

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)