2013 började trögt i Norden

PUBLICERAD: 18 oktober 2013
UPPDATERAD: 18 oktober

IRM 1a halvåret 2013Samtliga reklammarknader i Norden backade under det första halvåret 2013 visar IRM:s nya rapport ”The Nordic Advertising Market”. De samlade reklamköpen i nordisk media uppgick till 4,8 miljarder euro under första halvåret 2013.

Totalt uppgick köpt medieutrymme på den nordiska marknaden till drygt 4,8 miljarder euro vilket innebär en minskning med 1,9 procent i förhållande till motsvarande period 2012. I lokala valutor minskade samtliga nordiska marknader i storlek under förra året. Norge upplevde det minsta tappet, endast 0,1 procent relativt första halvåret 2012. Tillbakagången var störst i Finland där medieinvesteringarna minskade med drygt 8 procent. Danmark och Sverige hamnade i mitten med ett tapp på 3 respektive 3,9 procent under perioden.

Norge är fortsatt den mest reklamintensiva marknaden i Norden. Reklaminvesteringar per invånare var 260 euro i Norge under första halvåret 2013. Därefter kommer Sverige med 189 euro, Danmark 177 och Finland med 130 euro per invånare.

 

Rapporten är på engelska och innehåller information kring annonsinvestering i Sverige, Norge, Finland och Danmark under åren 2008-2012 samt första halvåren 2012 och 2013.  Omsättning uppges i euro samt lokal valuta. Följande mediekategorier behandlas: tidningar, tidskrifter, kataloger, direktreklam, utomhus, TV, radio, bio och internet. Publikationen omfattar 34 sidor och kostar 6 500 kr i IRM:s onlinebutik!

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)