Digitaltryck special

PUBLICERAD: 29 oktober 2013
UPPDATERAD: 29 oktober

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMöjligheten att trycka både vardagens tryck och det mer komplexa, var något som lockade många när Lundbergs Grafiska och Temo Mailer bjöd in för att visa helt nya möjligheter i digitaltryck.

Franska MGI tar standard tryckenheter från Konica Minolta – vilka har en färgrymd som är större än den som kan åstadkommas i offset – och bygger om dem så att de kan printa på både plast, papper, kartong och kuvert – i format upp till en meters längd. Lundbergs Grafiska säljer maskinerna, vilka framför allt används av kunder med stora volymer och komplexa krav.

Den 24 och 25 oktober var det öppet hus. Inbjudan kom i form av en trycksak där maskinen pressats till sitt yttersta. Allt var personaliserat och dessutom fanns massiva svarta plattor med blå och vit text – något som är riktigt giftigt att trycka digitalt.

Att resultatet imponerade kunde ses genom att så många hörsammade inbjudan och kom för att titta på maskinen i produktion hos Temo Mailer, där den både trycker kuvert och komplicerade lösningar inom direktreklam.

– Extremformatet på 330 x 1020 mm gav upphov till positiva kommentarer, säger Roland Eriksson hos Lundbergs Grafiska.

– Vi märkte tydligt hur intressant det här formatet är. Det medger en helt ny syn på digitaltryck. Behovet av mindre upplagor i 70×100 minskas avsevärt. Du kan alltså med enkelhet trycka en 8-sidig A4-folder med fyra A4 i bredd utan bekymmer.

– På så vis medger XL-formatet att du kan trycka allt ifrån panoramabilder till foldrar med altarskåpsfalsning, banners mm. Kuverttryck i Cmyk eller pms-färger kan även det hanteras i MGI Meteor 8700 XL. Upplagan styr du helt själv.

Inbjudan satte fart på intresset!

– Digitaltryckets genomslagskraft är i det närmaste oslagbar, säger vd Per Lundberg och fortsätter:

– Ett exemplariskt tryck med variabla inslag i kombination med återkoppling via Internet drog många intresserade besökare. Genom att bl a välja ett format som visar på maskinens fördelar, ett annorlunda kuvert med koppling till anmälan via mailformulär på nätet blev genomslagskraften optimal. Kompletterande e-postutskick med tack för anmälan samt närmare program förstärkte budskapet. Allt med samma formgivning för bästa synergieffekt.

Inbjudan, MGI

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)