Flexibelt tappade fart

PUBLICERAD: 31 oktober 2013
UPPDATERAD: 31 oktober

Den europeiska marknaden för flexibla förpackningar tappade fart i fjol – sett till fakturerat värde, skriver plastnet.se. Volymmässigt klår tillverkarna däremot många andra branscher i det svagare ekonomiska läget.

Försvagad efterfrågan på fler nationella marknader och lägre inflationstryck på råmaterialpriserna är de två främsta skälen till de försvagade försäljningssiffrorna inom flexibla förpackningar i Europa under 2012, enligt Plastics and Rubber Weekly.

Analysföretaget PCI Films Consulting pekar på krympande tillväxt till ett värde på 2,1 procent jämfört med drygt fem procent under 2011. Bidragande var minskade lagervolymer hos förpackningsköparna i takt med försvagad efterfrågan på förpackade livsmedel.

En annan faktor var, enligt PCI Films, den lugnare råvarumarknaden som gjorde att konverterarna under 2012 inte behövde kompensera sig för prisökningar på plastfilmer, folier och papper, tryckfärg och lim.

Förbrukningen av flexibla förpackningar fortsätter samtidigt att växa, i  Europa med nära två procent under fjolåret.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)