Flexibelt tappade fart

PUBLICERAD: 31 oktober 2013
UPPDATERAD: 31 oktober

Den europeiska marknaden för flexibla förpackningar tappade fart i fjol – sett till fakturerat värde, skriver plastnet.se. Volymmässigt klår tillverkarna däremot många andra branscher i det svagare ekonomiska läget.

Försvagad efterfrågan på fler nationella marknader och lägre inflationstryck på råmaterialpriserna är de två främsta skälen till de försvagade försäljningssiffrorna inom flexibla förpackningar i Europa under 2012, enligt Plastics and Rubber Weekly.

Analysföretaget PCI Films Consulting pekar på krympande tillväxt till ett värde på 2,1 procent jämfört med drygt fem procent under 2011. Bidragande var minskade lagervolymer hos förpackningsköparna i takt med försvagad efterfrågan på förpackade livsmedel.

En annan faktor var, enligt PCI Films, den lugnare råvarumarknaden som gjorde att konverterarna under 2012 inte behövde kompensera sig för prisökningar på plastfilmer, folier och papper, tryckfärg och lim.

Förbrukningen av flexibla förpackningar fortsätter samtidigt att växa, i  Europa med nära två procent under fjolåret.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w