Landsting köpte tryckeritjänster utan upphandling

PUBLICERAD: 19 november 2013
UPPDATERAD: 19 november

Konkurrenskommissionens utredning visar att Norrbottens läns landsting sedan 2008 köpt tryckeritjänster för cirka 1,3 miljoner kronor per år direkt från ett tryckeri utan upphandling i konkurrens. Detta strider mot lagen om offentlig upphandling. Landstinget riskerar nu att dömas till en upphandlingsskadeavgift på åtminstone 100 000 kronor på grund av de olagliga direktinköpen konstaterar kommissionen.

Landstinget har sedan 2008 köpt tryckeritjänster av ett privat företag för omkring sju miljoner kronor. En ledande företrädare för landstinget har bl.a. uttalat att tryckeriföretaget är landstingets ”hustryckeri”. När Konkurrenskommissionen begärde att få ta del av landstingets samtliga kontrakt och avtal med tryckeriföretaget framkom att någon offentlig upphandling aldrig genomförts.

Genom att i åratal ha köpt tryckeritjänster utan något upphandlat avtal har landstinget brutit mot upphandlingslagens principer om likabehandling och icke-diskriminering av leverantörer och öppenhet vid upphandlingen.

– Då agerandet har satt konkurrensen ur spel mellan leverantörerna kan landstingets inköpsvillkor vara oförmånliga med avseende på kvalitet och pris till nackdel för skattebetalarna, säger Christer Fallenius, ledamot i Konkurrenskommissionen.

– Landstinget har en upphandlingsavdelning med specialkompetens på området. Det är anmärkningsvärt att de löpande och olagliga inköpen har kunnat pågå under så lång tid. Nu riskerar landstinget att dömas till en upphandlingsskadeavgift på åtminstone 100 000 kronor, avslutar han.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Grafiska företagen kritiserar att staten äger Strålfors

I en debattartikel kritiserar Grafiska Företagens vd Eva Glückman att staten via Postnord äger ett tryckeri, dotterbolaget Strålfors. "Hela syftet med förvärvet av Strålfors var att växa i värdekedjan uppströms och skydda Postnords volymer från konkurrerande distribution".
Eva G Grafiska

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex