Efi kryper ner i pris

PUBLICERAD: 20 maj 2014
UPPDATERAD: 20 maj


DSC_0063

Fespa: Med sin helt nya basmaskin H1625 kryper Efi ner i pris och erbjuder en hybridmaskin för under 100 000 euro.

– Du behöver inte vara orolig för varken kvalitet eller kapacitet i den här maskinen, som både kör rulle-till-rulle och upp till fem cm tjocka material i en bredd på 1,6 meter, säger Robert Stake från Efi.

Den här maskinen säljs av Sericomex och Marabu i Sverige. Stefan Nilsson från Marabu berättar att maskinen kör vitt plus fyrfärg plus vitt igen, så att du valfritt kan köra vitt före eller efter själva färgen. Det är bra vid exempelvis bakgrundsbelysning.

– Medan flertalet av våra maskiner använder Seikohuvuden, så är den här utrustad med ett Toshibahuvud och LED-färg, säger Robert Stake. Färgen är lite dyrare men i gengäld går det åt väldigt lite, genom att den minsta droppstorleken är sex picoliter och vi har åtta gråskalor på varje droppe. VI räknar med att köra i snitt 110 kvm på en liter bläck.

– Vårt bläck är också så högtäckande, så även om du kör den maximala hastigheten, 40 kvm/timme, så räcker det vita för att täcka. I den finaste upplösningen kör du åtta meter per timme.

Efis H1625 är både utvecklad och byggs i Meredith, som ligger ett par timmars körning norr om Boston.

Ultra drop-teknik
Fespa är lanseringsplats för Efis nya sju picoliters skrivhuvuden. De lanseras nu stegvis på en del av maskinerna med Seikohuvuden. På mässan visas 3250LX(r) och 2000 serierna (3,2 respektive 2,0 meter breda), med de nya huvudena.

– Det ger en väldigt fin detaljrikedom, säger Robert Stake. Tidigare var 12 picoliter den minsta droppe vi kunde skjuta. Nu är den bara sju. Det ger oss ännu ett steg i gråskalorna och gör att vi kan få ner bläckförbrukningen ytterligare.

Efis Fiery rip för storformat har också kommit i en ny version, anpassad för att den mindre droppstorleken skapar filer som är fyra gånger så stora. I arbetet med den nya rippen har man mer än halverat ripptiden – trots att det alltså är fyra gånger mer data som ska genereras.

– De som testat det konstaterar att man nu aldrig mer behöver vänta på rippningen när man ska producera. Det här är en stor förbättring, säger Robert Stake.

DSC_0057Dygnetrunt-maskinen
Det första som möter besökaren när man kommer till Fespa, är HS100 Pro. Det är en industrimaskin för dygnetruntproduktion. Den säljs bara av Efi själva.

HS100 Pro (HS = Highspeed maskin och Pro = gråskala) var på Fespa för första gången utrustad med fullautomatisk avläggare och ¾-automatisk iläggare. Du lägger två ark upp och maskinen tar dem själv när den är klar med de ark den nu kör. Avläggaren är helt automatisk.

– Här finns en elevator unwinder, som snabbt lyfter rullen när man ska köra styva material. När man sedan ska återgå till rullproduktionen tar det bara fem minuter att ställa om till att köra från rullen eller rullarna, säger Robert Stake.

Vem säljer vad?
Wide format-segmentet (upp till 1,99 meter) säljs av både Sericomex och Marabu (i Norge bara Marabu). I Danmark säljs det av Marabu och Artwork Systems.

Superwide format, från 2 meter upp till fem meter, säljs av Marabu i Sverige och Norge och av Artwork Systems i Danmark.

HS (Highspeed) är bara en maskin och HS-serien säljs bara direkt av Efi.

 

 

 

 

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)