Ny Arizona-plattform för stora volymer

PUBLICERAD: 20 maj 2014
UPPDATERAD: 20 maj

rjpgb2rls8lpenexam3r
Canon Océ Arizona 6100-serien är den hittills största flatbäddaren i Arizona-serien, som riktar sig till en typisk produktionsvolym på runt 30 000 kvadratmeter per år. Det handlar om en helt ny plattform, som både utvecklats och som produceras av Canon (tidigare Océ) i Vancouver, Kanada. Det är också en ren flatbäddare där man tagit bort rulloptionen. Den främsta anledningen är att man då inte behövt göra några kompromisser i de, ibland inte synliga, optimeringarna av prestanda och handhavande.

Den nya 6100-serien består inledningsvis av två modeller; 6160 och 6170. Modellerna använder sex, respektive sju färger (täckvitt, en kanal). Ljus magenta och ljus cyan används för att fördjupa bildkvaliteten i högre produktionshastigheter. Canon använder ett helt nytt bläck i nya Arizona-modellen. Det unika här är att man valt ljus cyan och ljus magenta för första gången, något som ska garantera bättre färgäkthet i applikationer med fokus på varumärkena. Den nya bläcktypen ska rikta sig mer mot industriell produktion och man har lagt stort fokus på plast som utskriftsmaterial.

Utskriftstekniken är piezobaserad drop on demand tillsammans med den egenutvecklade Variadot-tekniken. Denna medger en rätt stor variation i droppstorlek, från 6–40 picoliter. Enligt Canon bidrar det både till kvalitet och produktivitet. Man använder små droppar för detaljer och skärpa och stora för områden med hög densitet.

Flatbäddsbordet har ett utskriftsområde på 250 x 305 centimeter. Bordet bygger på en egenutvecklad konstruktionsidé som tagits fram för att minimera variationerna över bordet. För bästa resultat får avståndet mellan skrivhuvud och substrat inte fluktuera för mycket. De individuella bläckdropparna riskerar att färdas olika långt, vilket då påverkar var på substratet de landar. 6100-serien har en variation över hela bordet på maximala 350 mikron, vilket enligt utvecklingsteamet ska optimera placeringen av bläckdropparna.

Det sitter också en helt ny skyttel med sex rader skrivhuvuden i maskinen. Skytteln väger 90 kilo och behöver därför dubbla balkar att färdas på. Bra så. Men det fina med den nya konstruktionen är att balkarna är av metall med ett glasöverdrag, vilket ska minimera friktionen mellan balkar och skyttel och därmed påverka utskriftshastigheten positivt.

Till skillnad från tidigare Arizona-modeller har 6100-modellen fått ett automatiskt rengöringssystem. 6170-modellen har totalt 42 skrivhuvuden och 27 000 munstycken. Alla skrivhuvuden ska enligt Canon kunna rengöras på runt 2,5 minuter med ett par knapptryckningar. På tidigare modeller är rengöringen en helt manuell process som kan ta över tio minuter.

Canon Océ Arizona 6100 är på väg mot betatester där man främst använder lokala företag i Vancouver-regionen. Modellen släpps officiellt på Fespa Digital 2014 och maskinen börjar skeppas under tredje kvartalet i år.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Graphic Profile: ”Nu är vi med bland de större drakarna”

Graphic Profile i Motala har flyttat till större lokaler och investerat i två skärbord och en planprinter. Den kraftigt förstärkta kapaciteten gör att de kan utmana större konkurrenter om jobben.
– Zündborden är själen i verksamheten där allting passerar, säger Tom Jacobsson, vd och delägare.
GP1

Hårdvara är kärnan hos nystartade Signcore

Samma dag som Fespa öppnade gick Signcoms vd Robert Nyblom ut med att han driver vidare maskinverksamheten i ett nytt bolag. Sedan dess har bitarna fallit på plats och vägen framåt är solklar.
Signcore 3

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)