Ny Arizona-plattform för stora volymer

PUBLICERAD: 20 maj 2014
UPPDATERAD: 20 maj

rjpgb2rls8lpenexam3r
Canon Océ Arizona 6100-serien är den hittills största flatbäddaren i Arizona-serien, som riktar sig till en typisk produktionsvolym på runt 30 000 kvadratmeter per år. Det handlar om en helt ny plattform, som både utvecklats och som produceras av Canon (tidigare Océ) i Vancouver, Kanada. Det är också en ren flatbäddare där man tagit bort rulloptionen. Den främsta anledningen är att man då inte behövt göra några kompromisser i de, ibland inte synliga, optimeringarna av prestanda och handhavande.

Den nya 6100-serien består inledningsvis av två modeller; 6160 och 6170. Modellerna använder sex, respektive sju färger (täckvitt, en kanal). Ljus magenta och ljus cyan används för att fördjupa bildkvaliteten i högre produktionshastigheter. Canon använder ett helt nytt bläck i nya Arizona-modellen. Det unika här är att man valt ljus cyan och ljus magenta för första gången, något som ska garantera bättre färgäkthet i applikationer med fokus på varumärkena. Den nya bläcktypen ska rikta sig mer mot industriell produktion och man har lagt stort fokus på plast som utskriftsmaterial.

Utskriftstekniken är piezobaserad drop on demand tillsammans med den egenutvecklade Variadot-tekniken. Denna medger en rätt stor variation i droppstorlek, från 6–40 picoliter. Enligt Canon bidrar det både till kvalitet och produktivitet. Man använder små droppar för detaljer och skärpa och stora för områden med hög densitet.

Flatbäddsbordet har ett utskriftsområde på 250 x 305 centimeter. Bordet bygger på en egenutvecklad konstruktionsidé som tagits fram för att minimera variationerna över bordet. För bästa resultat får avståndet mellan skrivhuvud och substrat inte fluktuera för mycket. De individuella bläckdropparna riskerar att färdas olika långt, vilket då påverkar var på substratet de landar. 6100-serien har en variation över hela bordet på maximala 350 mikron, vilket enligt utvecklingsteamet ska optimera placeringen av bläckdropparna.

Det sitter också en helt ny skyttel med sex rader skrivhuvuden i maskinen. Skytteln väger 90 kilo och behöver därför dubbla balkar att färdas på. Bra så. Men det fina med den nya konstruktionen är att balkarna är av metall med ett glasöverdrag, vilket ska minimera friktionen mellan balkar och skyttel och därmed påverka utskriftshastigheten positivt.

Till skillnad från tidigare Arizona-modeller har 6100-modellen fått ett automatiskt rengöringssystem. 6170-modellen har totalt 42 skrivhuvuden och 27 000 munstycken. Alla skrivhuvuden ska enligt Canon kunna rengöras på runt 2,5 minuter med ett par knapptryckningar. På tidigare modeller är rengöringen en helt manuell process som kan ta över tio minuter.

Canon Océ Arizona 6100 är på väg mot betatester där man främst använder lokala företag i Vancouver-regionen. Modellen släpps officiellt på Fespa Digital 2014 och maskinen börjar skeppas under tredje kvartalet i år.

Läs vidare

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1