Helt ny Fujifilm flatbädd

PUBLICERAD: 4 juni 2014
UPPDATERAD: 4 juni

fuji_acuity_f

Fujifilms största nyhet är den nya flatbäddsskrivaren AcuityF. Det är också en fysiskt stor nyhet, för det är den största och snabbaste maskinen i Acuity-serien hittills. Precis som övriga maskiner i serien, så görs den som ett samarbete mellan Fujifilm och Canon och alla maskiner byggs i fabriken i Vancouver i Kanada. Till skillnad från sina mindre syskon så är AcuityF inte utrustad med rullmatning, utan kan enbart arbeta med plana material. I utvecklingsarbetet har det inneburit att man sluppit göra en del kompromisser som vanligtvis krävs, när hänsyn ska tas till både plana material och tryck på rulle.

– Maskinen har en maximal hastighet på 155 kvm i timmen. På mässan körs den med 100 kvadratmeter per timme, vilket ger en bra, säljbar kvalitet, säger Michael Mossberg på Fujifilm.DSC_0126

– Printhuvudet ligger på en luftkudde, vilket gör att det inte blir någon bandning i produktionen. Man kan också arbeta i två zoner på det 250 x 305 cm breda bordet. Det innebär att man kan printa på halva bordet medan man byter material på den andra halvan.

Nytt bläck
Fujifilm ansvarar för att ta fram nya bläcktyper. Den senaste varianten är tänkt för utskrift på plast som sedan ska formas.

– Upp till tusen procent kan materialet sträckas utan att färgen spricker, säger Michael Mossberg. För oss betyder det att vi kan kontakta kunder med behov som vi inte tidigare kunnat tillgodose.

DSC_0122VibrantF 1600
VibrantF 1600 är en annan ny maskin. En 1,6 meter bred ecosolvent maskin med uv för sluthärdning. Det här är ett område där Fujifilm inte tidigare rört sig, men den här tekniken ska öppna marknaden för textil och banners.

– Så fort det står skylten Fuze på maskinen, innebär det att färgen har de komponenter som gör att den uv-härdar. Det är vått när det är tryckt men 10 cm ner på upprullningen sitter en UV-sträng och härdar trycket. Maskinen drar 3,6 kwh, men det är inte uv som drar utan istället den värmerulle som materialet ligger på under matningen genom trycket.

 

 

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Graphic Profile: ”Nu är vi med bland de större drakarna”

Graphic Profile i Motala har flyttat till större lokaler och investerat i två skärbord och en planprinter. Den kraftigt förstärkta kapaciteten gör att de kan utmana större konkurrenter om jobben.
– Zündborden är själen i verksamheten där allting passerar, säger Tom Jacobsson, vd och delägare.
GP1

Hårdvara är kärnan hos nystartade Signcore

Samma dag som Fespa öppnade gick Signcoms vd Robert Nyblom ut med att han driver vidare maskinverksamheten i ett nytt bolag. Sedan dess har bitarna fallit på plats och vägen framåt är solklar.
Signcore 3

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)