Kuvertmaskin och blixtsnabb A2 bland Risos nyheter

PUBLICERAD: 14 september 2015
UPPDATERAD: 14 september

DSC_0127 (1)

Japanska Riso, som ursprungligen tillverkade duplikatorer, har breddat sin portfölj rejält på senare år. Det började med en inkjetmaskin som kör 150 färgsidor i minuten. Den maskinen, kallad Comcolor 9110/9150, finns redan ute på många ställen i Norden.

Nu har Riso kommit med en kuvertmaskin för personaliserade kuvert i färg. Mer om dem längre ner. Dessutom har de lanserat en maskin som kör format A2, men med duplikator. 100 sidor i minuten i en färg börjar produceras någon minut efter att du laddat upp din fil. Vill du köra fler färger, kör du helt enkelt flera gånger genom maskinen, med olika färgkassetter instuckna.

A2-maskinen har en rulle med 100 stenciler. Den drar själv fram en ny stencil och exponerar den utifrån den pdf-fil du skickat över. Ungefär 60 sekunder efter det att filen skickats, så är stencilen exponerad och maskinen börjar trycka. Trycket är helt OK både för mindre text och bilder. Gå dock inte under 8 punkter om du vill ha en skarp text.

Testade att köra två gånger

Jag testade att köra samma ark igenom två gånger, för att se hur passningen blir. Det finns inte ett sidodrag, som på en riktig offsetpress, så det varierar några tiondels mm i hur det stora A2-arket matas igenom. Jag tycker därför inte att det fungerar för fyrfärgstryck av bilder, men för exempelvis tryck med svart och rött eller rött och blått, är det perfekt. Riso säger inte heller själva att det är en fyrfärgsmaskin.

När jag testade i England, såg jag en lokaltidning som använder maskinen för en tidning som trycks i A2 och sedan falsas ner till A4. Det blir en extremt smidig produkt, som alltså bara falsas två gånger och sedan är redo att läggas i brevlådorna.

– Affischer, lokala tidningar, skolor och kyrkor ser vi som de typiska kunderna för den här produkten, säger David Meldrum, som är europeisk marknadschef.

– Runt 300 000 kronor räknar vi med att maskinen ska kosta i Sverige, säger Staffan Lehr från Master Office, som är svensk återförsäljare. Till det kommer rullar med stenciler. Det ligger 100 stenciler i A2-format på en rulle och kostnaden är dryga tian per styck. Inklusive färg, så räknar vi med att det kostar ungefär 20 kronor i plåt/stencil och färg att trycka en upplaga på 200 i svartvitt och ett par kronor mer om den är i färg. Vi trycker alltså hela upplagan för mindre än vad en tryckplåt annars kostar.

– Papperet måste vara obestruket, så att det kan suga. Annars finns det inga begränsningar – du kan gå helt ner till ett 46 grams tidningspapper eller upp till 120 gram.

Kuvertmaskinen

Riso har också en annan ny produkt, som riktar sig till dig som jobbar med direktmarknadsföring. Den är baserad på fyrfärgs inkjetmaskinen. Där laddar du det vanliga pappersmagasinet med det papper som dina brev ska tryckas på. I det separata inmatningsfacket lägger du förpreparerade papper, som är stansade och limmade så att de kan vikas ihop till ett kuvert.

Sedan laddar du upp din fil. Den kan till exempel vara skapad med Printshop Mail – eller annan programvara för direktmarknadsföring.

Brevet och övrigt innehåll skrivs nu ut i färg till mottagaren. Därefter printas ett personligt kuvert till just den personen. Innehållet viks ihop inuti Riso maskinen och kuvertet viks runt om innehållet. Sidan av kuvertet värms upp så att limmet fäster ihop det. Ut ur Riso-maskinen kommer ett färgkuvert med innehåll, klart att lämna till posten. Jag kan vara 100 procent säker på att inget saknas och att brevet och kuvertet är till samma person.

DSC_0128 (1)

Riso har släppt en A2 stencilmaskin. Kvalitén räcker för tidningsproduktion, affischer och liknande. Maskinen byter själv master, vilken sedan automatiskt exponeras på plats. 100 A2 i minuten produceras sedan.

 

DSC_0127 (1)

Du byter färg genom att dra ut färgcylindern och sätta i en annan. Tar någon minut.

 

DSC_0124 (1)

A2-maskinen gick själv igång och efter 12 tryck var allt infärgat och upplagan fullgod.

 

DSC_0132 (1)

David Meldrum och Debbie Callaghan från Riso visar der färdiga resultatet, där brev och kuvert skrivits i Riso och innehållet automatiskt matats i kuvert.

 

DSC_0138 (1)

Exempel på vad du kan göra med en Comcolor kuvertmaskin från Riso.

 

DSC_0144 (1)

Så här ser de förbehandlade kuverten ut innan du trycker dem.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2