På besök hos M&R i Polen

PUBLICERAD: 10 november 2015
UPPDATERAD: 10 november

Polen_1

M&R är en av världens största tillverkare av textiltrycksutrustning och i slutet av september i år besökte Schneidler tillsammans med ett antal svenska textiltryckerier deras polska fabrik för att se på tillverkningen och deras program – och även besöka ett tryckeri där de kunde se utrustningar från M&R i produktionsmiljö.

Besöket startade med att de fick en rundvandring i fabriken, som är väldigt modern och drivs enligt samma principer som M&R:s fabrik i Chicago – det vill säga. med krav på högsta kvalitet och effektivitet, menar Schneidler. De fick bland annat en demonstration av Challenger 3, en storformats-automatkarusell med 14 färger/16 stationer och fick titta närmare på både mekanik och mjukvara/styrning. De hade också diskussioner kring fördelarna med M&R:s patenterade registersystem Triloc.

Annat som presenterades var M&R:s olika textiltorkar, både el- och gasversioner, samt en mängd olika flashtorkar i Quartz- och IR-utföranden.

Hos Lynka i Krakow fick de sedan se maskinerna i produktion. Lynka, som är ett av Polens största textiltryckerier, använder nästan uteslutande M&R utrustningar, bl.a deras automatkaruseller, el- och gastorkar, flashtorkar samt manuella trycksnurror, allt levererat och installerat av M&R.

En av höjdpunkterna hos Lynka var att se och få en demonstration av den nya I-image STE computer-to-screen som Lynka nu har haft i ett par månader, skriver Schneidler. De är mycket nöjda med denna CTS-utrustning som med inkjetteknik printar motivet direkt på de med emulsion-beskiktade screenramarna och sedan exponerar schablonerna, helt automatiskt i en genomgång.

Förutom att pengar sparas, då processen inte kräver någon film, så innebär den nya tekniken även att flera arbetsmoment försvinner jämfört med konventionell hantering. Utskriftsfilerna arkiveras digitalt vilket gör det lätt och snabbt att hitta dem igen vid till exempel återkommande jobb. Mycket enkelt jämfört med analoga filmer som ska arkiveras och sedan letas upp, menar Schneidler. Utrustningen väckte ett stort intresse bland deltagarna och gav upphov till en hel del intressanta diskussioner.

Polen_3

Läs vidare

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Bryggerijätte förvärvar tryckföretag i Stockholm

Förvärvet är en del av en satsning på textil- och merchandise inom restaurang- och besöksnäringen.
Spendrups_Swagg-3

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

Senaste nytt

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell