Textilt fokus på Fespas öppningsdag

PUBLICERAD: 2 december 2015
UPPDATERAD: 2 december

fespa-textile-2016-s1-en

Besökarna på Fespa 2016 kommer att kunna få insikter i den växande digitala textiltrycksmarknaden under konferensens första dag. Fespa Textile, som tidigare hette Fespa Fabric, kommer att hålla endagskonferensen Digital Textile Conference, där de kommer att undersöka trenderna som driver den växande marknaden för tryckta textilier, den senaste tekniken, tillämpningar för tryckta textilier och hur man använder dem för att öka verksamheten.

En av de som kommer att tala på konferensen är Rob Gilboa från marknadsanalysföretaget Infotrends som arbetar med Fespa för att ta fram en årlig printcensus som i år identifierat textilier som det största tillväxtområdet för storformatstryck.

– Det har skett en snabb tillväxt i textiltryck under de senaste åren, säger Rob Gilboa till Printweek. Den har en mycket bred räckvidd i olika textilbaserade applikationer, från soft sign till mode och inredning. Konsumenterna vill ha något som är unikt för dem. Det kanske inte är den enda, men det är något som är unikt. Det är något som händer i olika konsumtionsvaruområden och tillverkare är inställda på det – från textilier till heminredning samt industriapplikationer inom segment såsom fordonsindustrin. Digitaltryck är en stor möjliggörare. Nu finns tekniken för long- och short run utan stora uppstartskostnader.

Rob Gilboa har sagt att en av anledningarna till ökningen kan vara demokratiseringen av desing – att nya designers inte längre behöver vänta på att bli märkta av en stor återförsäljare eller tillverkare för deras stora genombrott. Nu kan de ordna sin egen tillverkning och sprida ordet på nätet. Den mycket mindre påverkan på miljön från digitaltryck på textilier jämfört med konventionella tekniker är också en bidragande faktor.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)