Världens minsta Mona Lisa i Danmark

PUBLICERAD: 17 december 2015
UPPDATERAD: 17 december

Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched_

En grupp danska ingenjörer från DTU, Danmarks Tekniske Universitet, har tagit fram ett färgtryck av Mona Lisa som du behöver förstoringsglas för att se. Nanoteknologin för lasertryck som tagits fram för att trycka bilden gör det möjligt att trycka högupplöst data och färgbilder i mikroskopiska dimensioner, enligt DTU.

Bilden på Mona Lisa är mindre än motsvarande en pixel på en Iphone Retina-skärm. Den här lasertekniken gör det möjligt att trycka i hela 127 000 dpi.

– Det kommer att vara möjligt att spara data osynliga för blotta ögat, säger Professor Anders Kristensen från DTU Nanotech. Detta inkluderar serienummer eller streckkoder av produkter och annan information. Tekniken kan också användas för att bekämpa bedrägeri och förfalskning, eftersom produkterna kommer att märkas på ett sätt som gör dem mycket svårt att reproducera. Det kommer att bli lättare att avgöra om produkten är ett original eller en kopia.

Läs vidare

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Senaste nytt

Stor etikettspecial: Många vill ha en bit av kakan

Många leverantörer erbjuder digitala etikettmaskiner. Sign&Print har gjort en djupdykning för att ta reda på vilka trender som gäller inom segmentet och vilka skillnader det finns bland teknikerna.
Xeikon (1)

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75.
KM RK Grafisk

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1