50 000 lock i timmen

PUBLICERAD: 10 mars 2016
UPPDATERAD: 10 mars

Johny Sjödin, ACG Fyrtal

50 000 lock i timmen. Alla i fyrfärg, tryckta med uv-bläck. Det är vad som produceras i Engineered Printing Solutions (EPS) senaste bläckskrivare för industri och skyltbransch. I Sverige säljs de av ACG Fyrtal.

– Maskinen heter XD54, där 54 står för det maximala bredden 54 millimeter som maskinen kan trycka, säger Johny Sjödin, som är vd på ACG Fyrtal.

– I Sverige finns den hos en snusproducent, som kan trycka helt unika lock i mindre serier. Andra tänkbara produkter är lock till drycker och pennor. Och vartenda tryck kan vara unikt, om du exempelvis vill numrera varje enskild produkt.

Locken sorteras automatiskt och läggs på rätt håll för att sedan passera bläckstrålarna med 30 cm i sekunden.
Locken sorteras automatiskt och läggs på rätt håll för att sedan passera bläckstrålarna med 30 centimeter i sekunden.

Det lilla formatet gör att produkten kan föras fram, med 30 centimeter i sekunden, under fyra stillastående bläckhuvuden. Efter varje huvud har du en pinningutrustning – som med en lätt uv-torkning ser till att bläcket härdar.

– Maskinen kan köras med livsmedelsgodkänt bläck. Den arbetar med uv och du kan säkerställa att bläcket är härdat, vilket du inte kan i en vanlig skrivare, säger Johny Sjödin.

– En styrka med EPS maskiner är också att du kan konfigurera dem på många olika sätt. Du kan exempelvis välja att ha förbehandling av materialet för att sedan trycka det med vitt och fyrfärg och slutligen en lack. Eller någon annan kombination.

– I svensk bransch, där serierna ofta är kortare, passar den här produkten perfekt.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959