”Det är fruktansvärt roligt att jobba med utomhus just nu”

PUBLICERAD: 29 april 2016
UPPDATERAD: 29 april
Anders Ragnarsson.
Anders Ragnarsson.

Utomhus är en av kanalerna som ökar, sett till reklaminvesteringar. Men vilka är de största trenderna? Vi bad Clear Channels försäljningsdirektör, Anders Ragnarsson, att berätta om det senaste – och vad som kan väntas framöver.

Vilka är de största trenderna just nu?
– En som håller i sig är att annonsering i tv och print tappar. Samtidigt som både sökord och mobilen växer online – men det som är fantastiskt är att utomhuskategorin ökar kraftigt. Det är jätteroligt att den går så starkt, och utvecklingen drivs både av intresse för den tryckta utomhusreklamen som vi ser på gator och torg samt för den digitala. Utomhus är egentligen det enda kvarvarande massmediet, och i dag behöver man nå många konsumenter – oberoende av varandra – för att de ska ta del av en produkt eller tjänst.

Vad tror du är anledningarna till att utomhus växer?
– Dels handlar det om att städerna växer, vilket gör det lättare att nå konsumenter som är aktiva och köpnära. Och dels förändras mediekonsumtionen i de traditionella kanalerna. Det är svårt att nå ut med print och tv i dag, samtidigt som onlinedelen inte kan bära hela behovet av att nå ut till konsumenter oberoende av varandra.

Under den senaste tiden har vi sett många kampanjer som tänker nytt kring material och annonsytor, till exempel Amnesty som jobbade med sönderrivna affischer och stortavlor. Är det en trend som ni ser?
– Vi har många exempel där man tänker utanför ramarna, och det finns ett större intresse för att ta fram speciella kampanjer i dag. Historiskt sett så har annonsörer bokat kampanjer relativt nära inpå, nu bokar man ett halvår eller mer i förväg. Och när man kommer in tidigare i planeringscykeln är det lättare att genomföra den här typen av idéer. Det är fruktansvärt roligt att jobba med utomhus just nu.

Hur ser utomhusreklam som lyckas nå ut till konsumenter ut?
– Det viktigaste är att det finns en tydlig call to action. Om man ska ge ett kort svar skulle jag säga att du ska kunna trycka budskapet på en tändsticksask, hålla den på en armlängds avstånd och fortfarande se det. Mottagaren ska snabbt få en förståelse för känslan eller budskapet som förmedlas.

I dag finns det både tryckta och digitala annonsytor utomhus, konkurrerar de med – eller kompletterar de – varandra?
– De kompletterar varandra. Vi ser en kraftig digital expansion, men den klassiska fortsätter att ta för sig. Vi växer i samtliga segment.

Ser ni någon utveckling mot personaliserade, eller riktade, budskap?
– Inom digital utomhusreklam går det så klart att anpassa budskapet efter tidpunkten på dagen, eller vilket beteende man vill förstärka. Sedan kan ju kampanjen också ha ett budskap som grundar sig på i vilken miljö den -befinner sig i, om du till exempel säljer dina produkter på ett apotek så vill du synas i direkt anslutning till ett. Och där ser vi en växande trend.

Vad händer framöver?
– Jag tror att trenden kommer att accelerera – och att utomhus växer kraftigt. Tittar vi på hur det ser ut runt om i Europa så finns det mycket kvar att göra. Så vi tror mycket på både den klassiska och den digitala utomhusreklamen.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Ger en vink om spännande nyhet

Hållbara produkter och premiärvisningar utlovas hos Vink Essåplast under mässan. Ett företag som säljer plasthalvfabrikat så som skivor, folier, rör och stänger samt kompositskivor.
Johan Söderberg webb

Grönt mässmaterial på display

Det finska familjeföretaget Happy Print kommer till Kistamässan och Sign&Print Scandinavia för att visa sitt utbud av marknadsförings-, mäss- och displaymaterial.
Happy print kollage

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449