Snabbt igång hos Arkitektkopia

DSC_0075

– Maskinen installerades strax före årsskiftet och vi körde igång direkt.

Det berättar Hans Grawin och Mats Hellsten om sin nya Duplo iSaddle. Den står och efterbehandlar i Arkitektkopias stora tryckeri i Stockholm.

De är extremt beroende av att allting fungerar. Flertalet order ska levereras inom 24 timmar. Och nu har ett nytt, stort kontrakt tagits, där mäklarbroschyrer produceras för en av de stora aktörerna. Nu i vår är trycket också stort med årsredovisningar till ett stort antal av Sveriges bostadsrättsföreningar.

DSC_0067 DSC_0070

Gamla var 12 år

Kanske är det de höga kraven på säkerhet som gjorde att Arkitektkopia körde sin gamla maskin i 12 år.

– Vi kunde maskinen och visste vad som inte fungerade och hur vi skulle arbeta. Det gav en känsla av säkerhet. Men nu har vi fått en ny maskin som även kan producera liggande A4 och där kvalitén på bilder i falska uppslag är i det närmaste exakt. Den renskär också på tre sidor och har en Plockmatic fyrkantrygg i slutet.

– Den noggranna kvalitén hänger ihop med att Arkitektkopia drivit ett systematiskt kvalitetsarbete. Vi ser bland annat till att ha samma temperatur och luftfuktighet i tryckeri, papperslager och efterbehandling, säger produktionschef Anders Åhlmans.

– Vi har också fått rutin där prepress alltid lägger ena hörnets skärmärken exakt lika långt in, så att vår efterbehandling kan hantera allt på exakt samma sätt. 

 DSC_0083

Intelligenta set

Ett problem som Arkitektkopia haft, är att tidigare maskin ville mata de olika arkdelarna från olika torn. Med digital produktion skriver du istället ut alla arkdelarna i rätt ordningsföljd. Sedan ska efterbehandlingen ta alla delar från samma upptagningsfack. Och antalet ark kan variera från ett exemplar till nästa, beroende på hur mycket information den enskilde mottagaren skall ha.

– Allting ställs in på skärm och jobbdata lagras, så att vi snabbt är igång när en typ av jobb återkommer.

Vi kör in 45 x 32 cm som standard i maskinen, och ut kommer broschyrer i A4. Först skärs långsidan och sedan de båda sidorna. Den bigar också, vilket ger ett snyggare jobb, säger Anders Åhlmans, som också berättar att maskinen hinner med så mycket att den ibland också används som helt vanlig broschyrhäft   häftmaskin för t.ex. hörnhäftning för upplagor på några tusen ex. Vi har annars en big/fals också, men fördelen med iSaddle är att det kommer ut färdigskuret och direkt kan skickas till kund.

Kapacitet

– Har vi ett omslag och 3-4 ark kan vi gå upp till 1000 i timmen, men vi ligger mest kring 600-700 och det bara flyter på, säger Hans Grawin och Mats Hellsten.

– Är det variabeldata på, så vill man ju absolut inte att det ska krascha. Då är det bättre att köra lagom fart.

I digitaltryckeriet kör Arkitektkopia dubbla skift, medan Hans och Mats istället överlappar varandra några timmar, så att man kan tala om 1,5 skift.

Generellt upplever Arkitektkopia en svag ökning av mängden digitaltryck, i takt med at offset minskar. Det blir fler upplagor, fast mindre och snabbare. Mycket leveranser är inom 24 timmar. Det är där vi har vår styrka, absolut.

Neopost har levererat en hel del utrustning och jag frågar avslutningsvis om det finns någon särskild koppling till just den leverantören.

– Det har blivit mycket Neopost på efterbehandlingen, men det är inte uttalat att det är vår huvudleverantör, avslutar Anders Åhlmans.

Fakta

Arkitektkopia får ut 6-700 färdigskurna set ur sin Duplo iSaddle varje timme i 1,5 skift. För att arbeta smidigare i tryckeri och efterbehandling har de styrt upp pappersanvändningen till sådana som de vet fungerar bra vad gäller bildkvalitet till kund, kör bra i digitaltryckeriet och är stabilt i efterbehandlingen.

Scandia 2000 – fem ytvikter från 100 till 300 gram. Ett premiumpapper från Lessebo.

ColorTech Silk – fem ytvikter. Ett obestruket, kalandrerat papper som upplevs som bestruket.

 DSC_0081

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: 

”Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna”

PÅ Media installerar en sjufärgs digital offsetpress för att kunna göra effektfulla tryck på substrat ända upp till 600 mikron.
– Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna och att ge övriga kunder möjlighet att göra mer spännande trycksaker, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media. 

Publicerat av: