Rätt fuktighet i digitaltrycket

Johan Wendin, Processbefuktning, med Airtec som speciellt lämpar sig för digitaltryck och mindre lokaler.Airtec har tagit fram ett luftbefuktningssystem som även fungerar i mindre lokaler och digitaltryckerier. Det säljs i Sverige av Processbefuktning.

I stora lokaler kan man ha munstycken som sprutar en vattendimma rakt ut i rummet. I mindre rum och platser – där man typiskt har digital utrustning – går det betydligt sämre att spruta vatten.

Här har Airtec tagit fram en box som suger in luft från rummet i bakänden. Inne i boxen finns sju munstycken med vatten, som tillsammans kan ge 100 procent luftfuktighet och var för sig 14 procent.

Den inkommande luftströmmen förses med vattendimma, medan den är på väg genom boxen. I andra änden finns ett glasfiberskikt, som filtrerar och släpper igenom den fuktiga luften.

Airtec.Resultatet är att rummet håller rätt luftfuktighet utan risk för att någonting blöts ner med vatten.

Eftersom vatten har en kylande effekt, så fungerar boxen också som luftkonditionering. 30 grader varm luft med 15 procent luftfuktighet som sugs in i ena änden, kyls till 21 grader när den mättas upp till 50 procent vatten.

– Vår box gör tre saker, sammanfattar Processbefuktnings vd Johan Wendin. Den tar bort statisk elektricitet, reducerar temperaturen och förser papper och maskin med en jämn luftfuktighet.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Allvarlig olycka i Kina påverkar priset på tryckfärger globalt

I slutet av mars inträffade en allvarlig olycka vid kemikalieföretaget Jiangsu Tianjiayi Chemical i Kina. Förutom de många omkomna och skadade i olyckan har det också en allvarlig inverkan på den globala råvarukedjan, inklusive material som används i uv-tryckfärger, skriver Flint Group i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Umeåtryckeri ska modernisera

NRA Repro har mycket på sin att göra-lista. I det korta perspektivet ska de ställa om till mer rationella arbetsflöden för att möta efterfrågan på små serier och snabba leveranser. På några års sikt planeras flytt till nybyggda lokaler som ska öppna upp för ett mer lean-inspirerat produktionsflöde.

Publicerat av: 

Plockmatic släpper vattenbaserat lackverk

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Publicerat av: