Rätt fuktighet i digitaltrycket

PUBLICERAD: 13 juni 2016
UPPDATERAD: 13 juni

Johan Wendin, Processbefuktning, med Airtec som speciellt lämpar sig för digitaltryck och mindre lokaler.Airtec har tagit fram ett luftbefuktningssystem som även fungerar i mindre lokaler och digitaltryckerier. Det säljs i Sverige av Processbefuktning.

I stora lokaler kan man ha munstycken som sprutar en vattendimma rakt ut i rummet. I mindre rum och platser – där man typiskt har digital utrustning – går det betydligt sämre att spruta vatten.

Här har Airtec tagit fram en box som suger in luft från rummet i bakänden. Inne i boxen finns sju munstycken med vatten, som tillsammans kan ge 100 procent luftfuktighet och var för sig 14 procent.

Den inkommande luftströmmen förses med vattendimma, medan den är på väg genom boxen. I andra änden finns ett glasfiberskikt, som filtrerar och släpper igenom den fuktiga luften.

Airtec.Resultatet är att rummet håller rätt luftfuktighet utan risk för att någonting blöts ner med vatten.

Eftersom vatten har en kylande effekt, så fungerar boxen också som luftkonditionering. 30 grader varm luft med 15 procent luftfuktighet som sugs in i ena änden, kyls till 21 grader när den mättas upp till 50 procent vatten.

– Vår box gör tre saker, sammanfattar Processbefuktnings vd Johan Wendin. Den tar bort statisk elektricitet, reducerar temperaturen och förser papper och maskin med en jämn luftfuktighet.

 

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)