Rätt fuktighet i digitaltrycket

PUBLICERAD: 13 juni 2016
UPPDATERAD: 13 juni

Johan Wendin, Processbefuktning, med Airtec som speciellt lämpar sig för digitaltryck och mindre lokaler.Airtec har tagit fram ett luftbefuktningssystem som även fungerar i mindre lokaler och digitaltryckerier. Det säljs i Sverige av Processbefuktning.

I stora lokaler kan man ha munstycken som sprutar en vattendimma rakt ut i rummet. I mindre rum och platser – där man typiskt har digital utrustning – går det betydligt sämre att spruta vatten.

Här har Airtec tagit fram en box som suger in luft från rummet i bakänden. Inne i boxen finns sju munstycken med vatten, som tillsammans kan ge 100 procent luftfuktighet och var för sig 14 procent.

Den inkommande luftströmmen förses med vattendimma, medan den är på väg genom boxen. I andra änden finns ett glasfiberskikt, som filtrerar och släpper igenom den fuktiga luften.

Airtec.Resultatet är att rummet håller rätt luftfuktighet utan risk för att någonting blöts ner med vatten.

Eftersom vatten har en kylande effekt, så fungerar boxen också som luftkonditionering. 30 grader varm luft med 15 procent luftfuktighet som sugs in i ena änden, kyls till 21 grader när den mättas upp till 50 procent vatten.

– Vår box gör tre saker, sammanfattar Processbefuktnings vd Johan Wendin. Den tar bort statisk elektricitet, reducerar temperaturen och förser papper och maskin med en jämn luftfuktighet.

 

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Oppboga Bruk gör sin största investering på över femtio år

Tillverkaren av laminerade kartongmaterial, Oppboga Bruk, bygger en ny produktionslinje för laminering för att fortsätta växa in på nya marknader och material.
Oppboga-from-abovex

Xeikon omorganiserar för att framtidssäkra

Xeikon ska omorganisera sin verksamhet "för att anpassa sig till den nuvarande verkligheten", med en post-Covid förändring i konsumentbeteende och en resulterande nedgång i försäljning, kombinerat med högre löner och stigande energipriser, som har "satt företagets framtid i riskzonen". Det skriver tidningen Digital Labels & Packaging.
Xeikonx

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R