Pur är bättre och likvärdigt i pris – men kan kräva dyrare maskiner

PUBLICERAD: 20 september 2016
UPPDATERAD: 14 november

Pär Ygge arbetar med limmer hos Henkel, som säljer både Eva- och Pur-lim. Han har således en bra bild av för- och nackdelar med de olika systemen. Han ser en rad fördelar med Pur-limmerna, som dessutom hela tiden förbättras på olika sätt. Mer om ett tryckeri som investerat i teknik med Pur-lim kan du läsa om här

För ett par år sedan behövde en pur-limmad bok ligga i ett dygn innan den kunde skäras. Nu kan den i princip skäras direkt efter att limmet applicerats. Tidigare hade alla limmerna 2-3 procent isocyanater, som är det ämne man håller koll på såsom varande hälsovådligt. Nu finns det lim där mängden isocyanat är nere på 0,1 procent. Där krävs inte ens hälsomärkning på kartongen.

– Men det finns inga gränsvärden för isocyanater. Om de alls ingår, så ska personalen hälsoundersökas, även om det är extremt små mängder. Eller också måste man skaffa någon opartisk som mäter i lokalen och dokumenterar att det inte finns något isocyanat där.

– Kan du jobba vid 100 istället för 130 grader, så är det också bättre både ur miljö- och hälsosynpunkt. Det kräver lite mer av operatören att justera fram en perfekt temperatur, men resultatet blir detsamma.

Pur har en rad fördelar, enligt Pär Ygge.

– Ta en bok som är bunden med eva och en som är bunden med Pur. Lägg dem i 20 minusgrader. Då kommer boken med Eva att spricka, medan boken med pur inte har några problem. Lägg sedan böckerna i ett fönster där sommarsol lyser. Vid 42 grader får Eva problem, medan Pur behåller sina egenskaper. Orsaken är att pur är ett tvåkomponentslim. När det väl härdat, så är det klart. Det gör det också lättare att avskilja Pur vid återvinning.

– För digitaltryck, där man har bestruket papper och tryck in i ryggen, finns egentligen inget alternativ till pur. Eva klarar inte att ingå kemisk förening och fästa på sådana boksidor. Pur ser också lite snyggare ut, för du lägger bara på ett 0,3 istället för 0,7 millimeter tjockt lager. Det är också något som gör Pur nästan kostnadsneutralt. Det är nämligen lite mer än dubbelt så dyrt. Men genom att det går åt mindre, så jämnar det ut sig.

– Däremot är en limbindare med Pur dyrare än en som använder Eva. Så där uppstår en kostnad. Personligen skulle jag dock aldrig tveka om att välja Pur, avslutar Pär Ygge.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper