Bläck- och förpackningstryck på Graph Expo 2016

PUBLICERAD: 20 oktober 2016
UPPDATERAD: 20 oktober

graphexpo2

En stor del på Graph Expo i Orlando den 25 till 28 september handlade om digitaltryck, främst bläckpressar och då som etikett- och förpackningstryck. Det var inte bara på mässgolvet som detta dominerade utan även på de seminarier och diskussioner som hölls i samband med mässan. Här tre av de produkter som var i strålkastarljuset och som även visades upp på Drupa, där trenden också handlade om bläckpressar och förpackning.

Xerox Direct to Object bläckskrivare

xeroxdirecttoprint3d_3b

Denna fick förstapris i Must Se Ems-pris i klassen framtidens tryck på Graph Expo, och kan trycka digitalt i 3D med upp till tio olika färger och lack direkt på de flesta material. Den har en upplösning upp till 1200 dpi och maximal tryckyta på 71 x 330 millimeter. I grundutförande klarar den av cirka 30 objekt per timme med möjlighet att uppgraderas för produktion. Målgruppen är bland annat återförsäljare av sportartiklar för vilka man exempelvis kan skriva ut på golfbollar, fotbollar och hjälmar.

Meteor Unlimited Colors

meteor-unlimited-colors

Meteor Unlimited Colors från franska företaget MGI Digital Technology är en laserpress som också kan varmfoliera variabelt. Det gör man genom att använda en färgenhet för att lägga på klister först. Genom att CMYK-färgerna sedan trycks ovanpå folien kan man få färger med metall-, glitter- samt holografiska effekter och med en hög mättnad och lyster. Maximalt tryckformat är 330 x 650 millimeter med maximal materialtjocklek på 0,35 millimeter. Tryckhastighet med foliering är 50 ark per minut. MGI har också olika lösningar där man exempelvis kan foliera och lacka i relief upp till 0,2 millimeter variabelt.

Konica Minolta Accuriojet KM-1

accuriojet-km-1_2

Detta är en fyrfärgs bläckpress i maximalt tryckformat på 575 x 735 millimeter. Den trycker 3000 enkelsidiga ark i timmen med en upplösning på 1200 dpi. Tryckpressen använder uv-bläck och klarar upp till 0,6 millimeter arktjocklek. Att den klarar tjock kartong och i stort format gör Accuriojet KM-1 lämplig för förpackningstryck. Den fick EDP Award på Drupa 2016 som bästa arkpress i B2-formatet.

Andra tryckpressar som det pratades om på Graph Expo var bland annat HP:s Indigotryckpressar och Efi Nozomi C18000 bläckpress för tryck på wellpapp.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)