Bläck- och förpackningstryck på Graph Expo 2016

PUBLICERAD: 20 oktober 2016
UPPDATERAD: 20 oktober

graphexpo2

En stor del på Graph Expo i Orlando den 25 till 28 september handlade om digitaltryck, främst bläckpressar och då som etikett- och förpackningstryck. Det var inte bara på mässgolvet som detta dominerade utan även på de seminarier och diskussioner som hölls i samband med mässan. Här tre av de produkter som var i strålkastarljuset och som även visades upp på Drupa, där trenden också handlade om bläckpressar och förpackning.

Xerox Direct to Object bläckskrivare

xeroxdirecttoprint3d_3b

Denna fick förstapris i Must Se Ems-pris i klassen framtidens tryck på Graph Expo, och kan trycka digitalt i 3D med upp till tio olika färger och lack direkt på de flesta material. Den har en upplösning upp till 1200 dpi och maximal tryckyta på 71 x 330 millimeter. I grundutförande klarar den av cirka 30 objekt per timme med möjlighet att uppgraderas för produktion. Målgruppen är bland annat återförsäljare av sportartiklar för vilka man exempelvis kan skriva ut på golfbollar, fotbollar och hjälmar.

Meteor Unlimited Colors

meteor-unlimited-colors

Meteor Unlimited Colors från franska företaget MGI Digital Technology är en laserpress som också kan varmfoliera variabelt. Det gör man genom att använda en färgenhet för att lägga på klister först. Genom att CMYK-färgerna sedan trycks ovanpå folien kan man få färger med metall-, glitter- samt holografiska effekter och med en hög mättnad och lyster. Maximalt tryckformat är 330 x 650 millimeter med maximal materialtjocklek på 0,35 millimeter. Tryckhastighet med foliering är 50 ark per minut. MGI har också olika lösningar där man exempelvis kan foliera och lacka i relief upp till 0,2 millimeter variabelt.

Konica Minolta Accuriojet KM-1

accuriojet-km-1_2

Detta är en fyrfärgs bläckpress i maximalt tryckformat på 575 x 735 millimeter. Den trycker 3000 enkelsidiga ark i timmen med en upplösning på 1200 dpi. Tryckpressen använder uv-bläck och klarar upp till 0,6 millimeter arktjocklek. Att den klarar tjock kartong och i stort format gör Accuriojet KM-1 lämplig för förpackningstryck. Den fick EDP Award på Drupa 2016 som bästa arkpress i B2-formatet.

Andra tryckpressar som det pratades om på Graph Expo var bland annat HP:s Indigotryckpressar och Efi Nozomi C18000 bläckpress för tryck på wellpapp.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1