Grafiska Företagen om fackens krav på löneökningar

Facken inom industrin har lagt fram sina krav inför avtalsförhandlingarna 2017. Kraven är i korthet; ett ettårigt avtal med 2,8 procent i löneökning med en lägsta löneökning om 460 kronor, och fortsatt utbyggnad av deltidspensionen.

Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis säger i en kommentar att det är mycket besvärande att facken kräver samma löneökningar som i fjol trots att det finns många tecken på en avmattning i den globala tillväxten.

– Det är svensk konkurrenskraft som parterna ska ta hänsyn till när det s.k. märket tas fram. Det tycker också facken inom industrin, vilket är bra, men det är problematiskt att de utgår från inflationsmålet. Senast igår bedömde Riksbanken själva att det, trots konjunkturuppgången i svensk ekonomi, kommer att ta längre tid för inflationen att nå målet på två procent, säger Eva Glückman, förhandlingschef på Grafiska Företagen, och fortsätter:

– Vi tycker också att 2,8 procent är för högt. Även facken angav att den globala tillväxten är fortsatt svag och det finns tecken på avmattning. Fackens yrkande stämmer därför inte överens med deras egen analys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *