Inkless gör svarta bläckpatroner och tonerkasetter överflödiga

Företaget Tocano, som är en avknoppning från Defts tekniska universitet i Nederländerna, har tagit fram en ny digital och pigmentfri tryckmetod där tryckytan förkolnas på ytor som ska vara svarta. Tryckmetoden är inte ny men den har haft sina begränsningar när det kommer till upplösning, arkivbeständighet och att den använts på ett specialpapper som inte kan återvinnas. Med Inkless har Tocano lyckats ta fram en lösning där man kan trycka på vanligt papper och kartong med en hög upplösning och svärta, där trycket är permanent.

Marknaden för svarta bläckpatroner och tonerkasetter omsätter 125 miljarder kronor per år, vilket innebär massor av avfall i och med att en stor del inte återvinns utan deponeras på soptippar. Det går också åt mycket energi vid tillverkningen av patronerna och kassetterna. Nu kan de istället ersättas helt med Inkless pigmentfria tryckmetod.

inkless

Teamet på företaget Tocano som har tagit fram Inkless pigmentfria tryckmetod.

– Med Inkless kan man trycka på papper, etiketter och förpackningar. Förutom skrivare på kontor och i hem, kan Inkless tryckteknik även användas till streckkoder, datummärkning samt för större produktioner som exempelvis bokproduktion, säger Arnaud van der Veen, delägare i Inkless och fortsätter:

– När vi nu har tekniken så är det viktigt att få ut den på marknaden så snart som möjligt. Vi undersöker för närvarande möjligheterna med ett samarbete med en eller flera stora leverantörer. Vi är redan i kontakt med ett par intressenter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Allvarlig olycka i Kina påverkar priset på tryckfärger globalt

I slutet av mars inträffade en allvarlig olycka vid kemikalieföretaget Jiangsu Tianjiayi Chemical i Kina. Förutom de många omkomna och skadade i olyckan har det också en allvarlig inverkan på den globala råvarukedjan, inklusive material som används i uv-tryckfärger, skriver Flint Group i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Umeåtryckeri ska modernisera

NRA Repro har mycket på sin att göra-lista. I det korta perspektivet ska de ställa om till mer rationella arbetsflöden för att möta efterfrågan på små serier och snabba leveranser. På några års sikt planeras flytt till nybyggda lokaler som ska öppna upp för ett mer lean-inspirerat produktionsflöde.

Publicerat av: 

Plockmatic släpper vattenbaserat lackverk

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Publicerat av: