Inkless gör svarta bläckpatroner och tonerkasetter överflödiga

PUBLICERAD: 10 november 2016
UPPDATERAD: 10 november

Företaget Tocano, som är en avknoppning från Defts tekniska universitet i Nederländerna, har tagit fram en ny digital och pigmentfri tryckmetod där tryckytan förkolnas på ytor som ska vara svarta. Tryckmetoden är inte ny men den har haft sina begränsningar när det kommer till upplösning, arkivbeständighet och att den använts på ett specialpapper som inte kan återvinnas. Med Inkless har Tocano lyckats ta fram en lösning där man kan trycka på vanligt papper och kartong med en hög upplösning och svärta, där trycket är permanent.

Marknaden för svarta bläckpatroner och tonerkasetter omsätter 125 miljarder kronor per år, vilket innebär massor av avfall i och med att en stor del inte återvinns utan deponeras på soptippar. Det går också åt mycket energi vid tillverkningen av patronerna och kassetterna. Nu kan de istället ersättas helt med Inkless pigmentfria tryckmetod.

inkless
Teamet på företaget Tocano som har tagit fram Inkless pigmentfria tryckmetod.

– Med Inkless kan man trycka på papper, etiketter och förpackningar. Förutom skrivare på kontor och i hem, kan Inkless tryckteknik även användas till streckkoder, datummärkning samt för större produktioner som exempelvis bokproduktion, säger Arnaud van der Veen, delägare i Inkless och fortsätter:

– När vi nu har tekniken så är det viktigt att få ut den på marknaden så snart som möjligt. Vi undersöker för närvarande möjligheterna med ett samarbete med en eller flera stora leverantörer. Vi är redan i kontakt med ett par intressenter.

Läs vidare

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2