Inkless gör svarta bläckpatroner och tonerkasetter överflödiga

Företaget Tocano, som är en avknoppning från Defts tekniska universitet i Nederländerna, har tagit fram en ny digital och pigmentfri tryckmetod där tryckytan förkolnas på ytor som ska vara svarta. Tryckmetoden är inte ny men den har haft sina begränsningar när det kommer till upplösning, arkivbeständighet och att den använts på ett specialpapper som inte kan återvinnas. Med Inkless har Tocano lyckats ta fram en lösning där man kan trycka på vanligt papper och kartong med en hög upplösning och svärta, där trycket är permanent.

Marknaden för svarta bläckpatroner och tonerkasetter omsätter 125 miljarder kronor per år, vilket innebär massor av avfall i och med att en stor del inte återvinns utan deponeras på soptippar. Det går också åt mycket energi vid tillverkningen av patronerna och kassetterna. Nu kan de istället ersättas helt med Inkless pigmentfria tryckmetod.

inkless

Teamet på företaget Tocano som har tagit fram Inkless pigmentfria tryckmetod.

– Med Inkless kan man trycka på papper, etiketter och förpackningar. Förutom skrivare på kontor och i hem, kan Inkless tryckteknik även användas till streckkoder, datummärkning samt för större produktioner som exempelvis bokproduktion, säger Arnaud van der Veen, delägare i Inkless och fortsätter:

– När vi nu har tekniken så är det viktigt att få ut den på marknaden så snart som möjligt. Vi undersöker för närvarande möjligheterna med ett samarbete med en eller flera stora leverantörer. Vi är redan i kontakt med ett par intressenter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Riktigt lyxiga småserier

Ofta kombineras önskan om exklusiva förpackningar med att upplagan är låg. Kanske bara några tusen eller till och med bara några hundra exemplar. Det är en självklarhet att jobbet ska digitaltryckas. Men hur gör jag med efterbehandlingen, när jag gärna vill ha alla de speciella effekterna? Det där som gör förpackningen exklusiv.

Publicerat av: 

Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: