Inkless gör svarta bläckpatroner och tonerkasetter överflödiga

Företaget Tocano, som är en avknoppning från Defts tekniska universitet i Nederländerna, har tagit fram en ny digital och pigmentfri tryckmetod där tryckytan förkolnas på ytor som ska vara svarta. Tryckmetoden är inte ny men den har haft sina begränsningar när det kommer till upplösning, arkivbeständighet och att den använts på ett specialpapper som inte kan återvinnas. Med Inkless har Tocano lyckats ta fram en lösning där man kan trycka på vanligt papper och kartong med en hög upplösning och svärta, där trycket är permanent.

Marknaden för svarta bläckpatroner och tonerkasetter omsätter 125 miljarder kronor per år, vilket innebär massor av avfall i och med att en stor del inte återvinns utan deponeras på soptippar. Det går också åt mycket energi vid tillverkningen av patronerna och kassetterna. Nu kan de istället ersättas helt med Inkless pigmentfria tryckmetod.

inkless

Teamet på företaget Tocano som har tagit fram Inkless pigmentfria tryckmetod.

– Med Inkless kan man trycka på papper, etiketter och förpackningar. Förutom skrivare på kontor och i hem, kan Inkless tryckteknik även användas till streckkoder, datummärkning samt för större produktioner som exempelvis bokproduktion, säger Arnaud van der Veen, delägare i Inkless och fortsätter:

– När vi nu har tekniken så är det viktigt att få ut den på marknaden så snart som möjligt. Vi undersöker för närvarande möjligheterna med ett samarbete med en eller flera stora leverantörer. Vi är redan i kontakt med ett par intressenter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Hon förvandlar feltryckta ark till klimatsmart förpackningsmaterial

Malmöbon Tintin Blackwell är grafisk formgivare och vet hur mycket feltryckt papper det finns på tryckerier runt om i landet. Tintin driver även ett småskaligt företag där hon säljer olivolja från sin familjs lund i Grekland. Istället för att köpa in förpackningsmaterial har hon gjort förfrågningar hos tryckerier om att få använda feltryckta pappersark när hon ska packa sin produkt. Nu har hon fått napp.

Publicerat av: