Familjeföretaget med brett fokus

PUBLICERAD: 23 november 2016
UPPDATERAD: 23 november
Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör.
Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör vid Mimaki UV JFX200.

Familjeföretaget Fröbergs som ligger i Lotorp, Finspång, har funnits sedan 1879. Det började med grundaren John Fröberg som tillverkade visitkort, korrespondenskort och brevpapper. Företaget hölls i familjen fram till 1980-talet, då det praktiskt taget bytte familj när det köptes upp av UrbanHarting, och drivs idag av hans son Anders.

Fröbergs har länge varit i framkant när det kommer till kundanpassade kontorsvaror som stämplar, visitkort, flaggor, skyltar, namnbrickor, brevpapper och etiketter. I dag ligger dessutom stort fokus på de större formaten.

Vi äger också Skyltbolaget i Nykvarn, vilket gör att vi har breddat skyltsortimentet ytterligare, säger Magnus Rehnberg, platschef på Fröbergs.

I dag är en av deras största kunder Region Östergötland, som framför allt bedriver sjukvård. Skyltbolaget i Nykvarn är totalentreprenör där när det gäller skyltning, vilket var en av de stora anledningarna till att de för två år sedan slog till och köpte Mimaki UV JFX200 i storformat och Print & Cut CJV150 från Signcom.

Alla takskyltar och liknande gör vi i JFX200. Förr skar vi ut vinylbokstäverna till skyltarna, vilket tog ganska lång tid. Nu kan vi bara lägga skyltarna på bordet och trycka texten, vilket har snabbat upp produktionen rejält, säger Magnus Rehnberg.

Han poängterar också, att stora konton ofta kan äta upp ett företag, så att kunna snabba upp produktionen med de nya maskinerna innebar också att de kunde driva verksamheten som innan, utan att deras andra kunder blir lidande.

Så här i efterhand får man ju inse att det nog inte hade fungerat utan investeringarna. Då hade vi behövt mer personal, vilket pressar ekonomin en hel del. Maskinerna hjälper ju till på så sätt, att göra en del av människans jobb, säger Magnus Rehnberg.

Ni har också det första appliceringsbordet Roll-X från Signcom, hur använder ni det?

Vi använder det till att montera tryck och laminera skyltar som ska vara utomhus, uv-laminatet gör att det tål solljuset bättre. Förut behövde vi laminera för hand med en montageskrapa, men nu slipper vi det, vilket också gör produktionen snabbare, avslutar Magnus Rehnberg.

Jari Surakka, kundansvarig på Signcom med Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör från Signcom.
Jari Surakka, kundansvarig på Signcom med Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör från Signcom vid Roll-X-bordet.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w