Familjeföretaget Fröbergs som ligger i Lotorp, Finspång, har funnits sedan 1879. Det började med grundaren John Fröberg som tillverkade visitkort, korrespondenskort och brevpapper. Företaget hölls i familjen fram till 1980-talet, då det praktiskt taget bytte familj när det köptes upp av UrbanHarting, och drivs idag av hans son Anders.
Fröbergs har länge varit i framkant när det kommer till kundanpassade kontorsvaror som stämplar, visitkort, flaggor, skyltar, namnbrickor, brevpapper och etiketter. I dag ligger dessutom stort fokus på de större formaten.
– Vi äger också Skyltbolaget i Nykvarn, vilket gör att vi har breddat skyltsortimentet ytterligare, säger Magnus Rehnberg, platschef på Fröbergs.
I dag är en av deras största kunder Region Östergötland, som framför allt bedriver sjukvård. Skyltbolaget i Nykvarn är totalentreprenör där när det gäller skyltning, vilket var en av de stora anledningarna till att de för två år sedan slog till och köpte Mimaki UV JFX200 i storformat och Print & Cut CJV150 från Signcom.
– Alla takskyltar och liknande gör vi i JFX200. Förr skar vi ut vinylbokstäverna till skyltarna, vilket tog ganska lång tid. Nu kan vi bara lägga skyltarna på bordet och trycka texten, vilket har snabbat upp produktionen rejält, säger Magnus Rehnberg.
Han poängterar också, att stora konton ofta kan äta upp ett företag, så att kunna snabba upp produktionen med de nya maskinerna innebar också att de kunde driva verksamheten som innan, utan att deras andra kunder blir lidande.
– Så här i efterhand får man ju inse att det nog inte hade fungerat utan investeringarna. Då hade vi behövt mer personal, vilket pressar ekonomin en hel del. Maskinerna hjälper ju till på så sätt, att göra en del av människans jobb, säger Magnus Rehnberg.
Ni har också det första appliceringsbordet Roll-X från Signcom, hur använder ni det?
– Vi använder det till att montera tryck och laminera skyltar som ska vara utomhus, uv-laminatet gör att det tål solljuset bättre. Förut behövde vi laminera för hand med en montageskrapa, men nu slipper vi det, vilket också gör produktionen snabbare, avslutar Magnus Rehnberg.