26 trycksaksproducenter examineras på Xenter i Tumba

trycksaksproducent

Den 16 december tar 26 studenter examen från Xenter. De har gått en yrkeshögskoleutbildning för att bli trycksaksproducenter, vilket omfattar digital-, storbild- och offsettryck.

Utbildningens mål är att få deltagarna att utvecklas till tryckare med kunskaper om hela produktionsförloppet inom grafisk produktion genom att varva teoretiska och praktiska moment. Dokumenthantering i olika programvaror på prepress är därför stor del av utbildningen. Det gör att de färdigutbildade trycksaksproducenterna klarar av att producera en färdig trycksak direkt från kundens original, i både digital och traditionell tryckteknik.

Studenterna har även fått utbildning i olika Iso-standarder samt i certifierad grafisk produktion, som är Grafiska Företagens certifiering i olika Iso-standarder, anpassade för svenska företag.

– En viktig del av utbildningen är praktiken ute i på företag. Totalt har de studerande praktiserat sjutton veckor, uppdelade på två perioder. Den praktiska utbildningen är mycket nära verkligheten och praktiktiden blir därför ofta inkörsporten till en framtida anställning, säger Ingrid Andersson, utbildningsledare för Trycksaksproducent.

Det är den nionde klassen som examineras från den välrenommerade utbildningen på Xenter i Tumba. Många har redan erbjudits anställning på sin praktikplats och andra räknar med att börja en anställning på ett grafiskt företag under vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *