Finsk boktryckare vill förändra medielandskapet

PUBLICERAD: 9 december 2016
UPPDATERAD: 14 november

rotajet130_finnland_g2

Den finska bokproducenten Bookwell investerar i en KBA Rotajet 130, ett plus ett, för det nybildade dotterföretaget Bookwell Digital Oy. Den beställda digitalpressen kan trycka mer än 500 miljoner A4-sidor i en färg varje månad. Det innebär en bokproduktion på miljontals böcker per månad. Högvolymspressen är planerad att vara i full produktion i Juva, Finland, runt sommaren nästa år.

– Med denna nya tryckpress kommer vi att kunna trycka små upplagor i en mycket effektiv, digital process. Det gör det möjligt att snabbt svara upp mot marknadens krav på korta ledtider och samtidigt med en enastående tryckkvalitet, säger Juha Manninen, vd.

Alla digitalpressar i Rotajet L-serien delar samma hårdvara, vilket gör det enkelt att uppgradera dem. Tryckbredden kan uppgraderas från 770 till 1373 millimeter, hastigheten är 150 eller 300 meter per minut i en eller fyra färger. Upplösningen är 1200 punkter per tum.

Rotajet 130, som Bookwell Digital har beställt, trycker i 300 meter per minut, med en tryckbredd på 1293 millimeter. Tryckpressen kommer att utrustas med rullställ för automatisk rullväxling samt kopplas direkt till en efterbearbetningslinje för tillverkning av fullt färdiga böcker. Som tillägg är tryckpressen också utrustad med IR/varmluftstork vilket gör att man kan trycka på tunna papperskvaliteter.

– Vi kommer att fortsätta att trycka böcker med hård- och mjukpärmar men produktionen kommer att bli mycket mer flexibel och flödesorienterad, utan behov av lagerhållning. Vi är övertygade om att KBA Rotajet hjälper oss att utveckla nya marknadsmöjligheter, som kommer att förändra landskapet för bokproduktion i Finland och Skandinavien, avslutar Juha Manninen från Bookwell.

bookwell

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R