Robot tar bort tunga papperslyft

PUBLICERAD: 9 december 2016
UPPDATERAD: 9 december

yaskawa1bYaskawa Nordic i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell för skakbord. Robotens patenterade gripdonsteknik är utvecklad för att hantera papper lika varsamt som en människa, utan att göra märken på pappersarken. Med Yaskawa Levanto försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten ökar.

Roboten lyfter över de tryckta arken till ett skakbord bredvid skärmaskinen. De färdigskakade buntarna flyttas sedan automatiskt vidare till skärmaskinen, där pappersskäraren tar över och avslutar jobbet. Det intuitiva gränssnittet gör det också enkelt att ställa om roboten för andra format, vilket är viktigt med dagens många olika format och minskande upplagestorlekar.

yaskawa2b
Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic, är nöjd att automationen har bidragit till färre tunga lyft för hans medarbetare.

En anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att robotar är framtiden, där människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt samt monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet. Automatiseringen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess.

– Tidigare lyfte operatören manuellt tre till fyra ton papper per skift. Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar med Yaskawa Levanto, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449