Robot tar bort tunga papperslyft

yaskawa1bYaskawa Nordic i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell för skakbord. Robotens patenterade gripdonsteknik är utvecklad för att hantera papper lika varsamt som en människa, utan att göra märken på pappersarken. Med Yaskawa Levanto försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten ökar.

Roboten lyfter över de tryckta arken till ett skakbord bredvid skärmaskinen. De färdigskakade buntarna flyttas sedan automatiskt vidare till skärmaskinen, där pappersskäraren tar över och avslutar jobbet. Det intuitiva gränssnittet gör det också enkelt att ställa om roboten för andra format, vilket är viktigt med dagens många olika format och minskande upplagestorlekar.

yaskawa2b

Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic, är nöjd att automationen har bidragit till färre tunga lyft för hans medarbetare.

En anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att robotar är framtiden, där människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt samt monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet. Automatiseringen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess.

– Tidigare lyfte operatören manuellt tre till fyra ton papper per skift. Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar med Yaskawa Levanto, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: 

”Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna”

PÅ Media installerar en sjufärgs digital offsetpress för att kunna göra effektfulla tryck på substrat ända upp till 600 mikron.
– Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna och att ge övriga kunder möjlighet att göra mer spännande trycksaker, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media. 

Publicerat av: