Robot tar bort tunga papperslyft

PUBLICERAD: 9 december 2016
UPPDATERAD: 9 december

yaskawa1bYaskawa Nordic i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell för skakbord. Robotens patenterade gripdonsteknik är utvecklad för att hantera papper lika varsamt som en människa, utan att göra märken på pappersarken. Med Yaskawa Levanto försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten ökar.

Roboten lyfter över de tryckta arken till ett skakbord bredvid skärmaskinen. De färdigskakade buntarna flyttas sedan automatiskt vidare till skärmaskinen, där pappersskäraren tar över och avslutar jobbet. Det intuitiva gränssnittet gör det också enkelt att ställa om roboten för andra format, vilket är viktigt med dagens många olika format och minskande upplagestorlekar.

yaskawa2b
Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic, är nöjd att automationen har bidragit till färre tunga lyft för hans medarbetare.

En anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att robotar är framtiden, där människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt samt monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet. Automatiseringen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess.

– Tidigare lyfte operatören manuellt tre till fyra ton papper per skift. Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar med Yaskawa Levanto, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS